Minkavlere vil ikke tilbage til faget: - Jeg savner mine dyr, men der er taget en beslutning

Langt de fleste minkavlere har allerede fundet et nyt arbejde, og det har afværget en "større katastrofe", fortæller jobcenterchef. Ny rundspørge viser, at næsten 70 procent af avlerne ikke vil tilbage til branchen.

Siden december har det været forbudt at opdrætte mink i Danmark.

I knap et år har Statens Serum Institut vurderet, at minkproduktionen udgør en risiko for folkesundheden. Og derfor kan de bløde pelsdyr tidligst avles igen i 2023.

Men selv hvis forbuddet ikke forlænges, er det de færreste danske minkavlere, der har lyst til at vende tilbage til deres gamle arbejde.

Det viser en rundspørge, TV 2 har fået foretaget blandt 171 af avlerne.

quote

Jeg savner mine dyr, men der er taget en beslutning.

Søren Kargo Jensen, tidligere minkavler

Her svarer færre end hver tiende, at de ønsker at avle mink i Danmark, hvis forbuddet ophæves efter 2023.

Til maj ville Søren Kargo Jensen have haft 25-års jubilæum som minkavler. Men nu har han fundet et andet arbejde.
Til maj ville Søren Kargo Jensen have haft 25-års jubilæum som minkavler. Men nu har han fundet et andet arbejde.
Foto: TV 2

De fleste har fundet andet arbejde

Ifølge rundspørgen har minkavlerne bestemt ikke ligget på den lade side det seneste år.

Flere end 70 procent svarer nemlig, at de enten er i fuldtids- eller deltidsarbejde – de fleste indenfor landbrug, skovbrug, fiskeri og industri.

Så mange minkavlere ønsker at genoptage produktionen

I en rundspørge blandt 171 minkavlere er de blevet spurgt, om de ønsker at avle mink i Danmark, hvis forbuddet ophæves efter 2023.

Ja: 9 pct.

Nej: 68 pct.

Ved ikke: 23 pct.

Kilde: Enalyzer & TV 2

En af dem er Søren Kargo Jensen fra Brørup, som til maj ville have haft 25-års jubilæum som minkavler.

Men i dag kører han truck på et lager i Vejen.

- Jeg trængte til at få nogle kolleger og komme ud og få lidt liv igen. Jeg gik og kedede mig, så min gode ven syntes, jeg skulle komme herover og arbejde lidt, fortæller han til TV 2.

Og selvom Søren Kargo Jensen allerhelst ville avle mink, er han glad for at stå op om morgenen. Arbejdet som truckfører har nemlig også sine fordele.

Blandt andet er det første gang i den tidligere minkavlers arbejdsliv, at han kan holde fri ved fyraften og i weekenderne.

- Jeg savner mine dyr, men der er taget en beslutning. Og det skulle vi videre fra, så vi måtte prøve noget nyt, siger Søren Kargo Jensen.

Større katastrofe afværget på jobcentre

Ifølge jobcenterchef i Varde Kommune, Rikke Rødekilde, har de fleste minkavlere ligesom Søren Kargo Jensen været gode til at finde et arbejde.

- Det er bare nogle meget arbejdsomme personer, som ikke sidder med hænderne i skødet. De har brug for at være i gang, for det ligger slet ikke til dem at gøre ingenting, siger hun.

Ifølge Rikke Rødekilde har det afværget en "større katastrofe" på kommunens jobcentre.

Varde er nemlig et af de områder i Danmark med størst minkproduktion. Og derfor havde det skabt lange køer, hvis kommunen pludselig skulle hjælpe hundredevis af tidligere minkavlere i arbejde på én gang.

Men ifølge jobcenterchefen er ledigheden i Varde Kommune nu på det laveste niveau siden 2009.

- Minkavlerne og deres ansatte er rigtig god arbejdskraft. Det er folk, som er vant til at stå op om morgenen og tage fra hele dagen, fortæller hun.

Forløbet har været "helt forfærdeligt"

Efter flere måneders forhandlinger landede Folketinget i januar en aftale om erstatning til de danske minkavlere på op mod 18,8 milliarder kroner.

Kompensationen vil blandt andet dække tabt fremtidig indtjening, tab af de skind, som skulle have været solgt i år, samt dækning til udgifter af nedrivninger af bygninger.

Men alligevel har forløbet ifølge Søren Kargo Jensen været "helt forfærdeligt".

- Vi er da glade for, at der er lavet en aftale, hvor vi får noget ud af det. Men vi har også lukket vores livsværk ned, siger han.

Søren Kargo Jensen venter desuden stadig på at få sin kompensation udbetalt.