Ny aftale om genåbning på plads: Få overblikket her

Alle Folketingets partier på nær Nye Borgerlige er enige om yderlig genåbning af Danmark. Det oplyser justitsminister Nick Hækkerup (S) på et pressemøde natten til tirsdag.

Aftalen er en opfølgning på den store plan for genåbningen af Danmark, der blev indgået 22. marts.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) oplyser, at genåbningen sker, fordi Danmark er "et meget gunstigt sted" i epidemien trods en lille stigning de seneste dage i antallet af smittede.

Aftalen indeholder flere hovedpunkter:

- Coronapas udfases

- Mundbind udfases

- Hjemmearbejde får en ende

- Idræts- og kulturliv åbnes yderligere

- Ungdoms- og voksenuddannelser åbnes yderligere

- Det kan kun lade sig gøre, fordi vi bevarer grundlæggende strukturer som massiv testning og lokale nedlukninger. Det er de redskaber, der sikrer, at vi nu kan åbne mere, siger Magnus Heunicke på pressemødet.

Fra 21. maj er diskoteker og natklubber stadig lukket, men alle lokaler og lokaliteter er åbne med de restriktioner, der gælder om blandt andet afstand og test.

Formand for Venstre Jakob Ellemand-Jensen fastslår, at partiet kommer til at følge aftalen om udfasning af coronapasset til dørs.

- Det er ikke rimeligt, at folk skal bruge timevis på at få fornyet coronapasset i tide og utide, siger Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen.

Coronapas udfases

Coronapasset vil efter planen begynde at blive udfaset i juni. I august skal aftalepartierne diskutere, hvilke konsekvenser det skal have for passet, at alle borgere, der ønsker det, er færdigvaccinerede. Der er også aftalt en såkaldt "solnedgangsklausul" for passet for alt andet end rejser og turisme.

Samtidig lempes reglerne, så man fra 21. maj ikke længere behøver at vise coronapas ved indgangen til biblioteket eller til foreningsidræt. Man vil dog stadig skulle have et gyldigt coronapas.

Der åbnes også for, at folk 14 dage efter første vaccinationsstik kan bruge dokumentation for dette som coronapas.

Mundbind udfases

Kravet om brugen af mundbind vil blive udfaset efter samme model som coronapasset.

Mundbind vil altså efter planen senest være udfaset i august, når alle over 16 år ifølge vaccinationskalenderen er vaccineret. Der fremlægges en plan for udfasningen i juni.

Hjemmearbejde får en ende

Udfasningen af hjemmekontorer skal ske i tre faser. Fra 21. maj kan 20 procent vende tilbage, mens det bliver sat op til 50 procent 14. juni, hvor alle over 50 år ventes at have modtaget mindst et stik mod coronavirus.

Fra 1. august er det ifølge aftaleteksten planen, at 100 procent vil kunne vende tilbage til arbejdspladsen.

Idræts- og kulturliv åbnes yderligere

Alle resterende idræts-, fritids- og foreningsaktiviteter kan fra 21. maj få lov at genåbne helt med krav om fremvisning af coronapas. Der åbnes også for sangaktiviteter i blandt andet foreningslivet og på musik- og kulturskoler.

Desuden åbnes for indendørs faciliteter i forlystelsesparker, zoologiske haver, aftenskoler samt lege- og badelande.

Ungdoms- og voksenuddannelser åbnes yderligere

Der åbnes fra 21. maj for 100 procent fremmøde for alle de resterende elever på landets ungdoms- og voksenuddannelser og for studerende på videregående uddannelser.

Genåbningen sker på samme vilkår som tidligere genåbninger.