TV der bevæger dig

Nyd pinsesolen med omtanke - høj risiko for solskoldning

Tyndt ozonlag, høj sol og få skyer betyder, at uv-indekset bliver højt i pinsedagene.

Det bliver en varm og solrig pinse med et højt uv-indeks, så husk de tre solråd: skygge, solhat og solcreme. Foto: Bax Lindhardt/SP/Ritzau Scanpix

I samarbejde med tv2.dk

Det solrige pinsevejr inviterer til brug af sommer- og badetøj. Man bør dog være opmærksom på, at der trænger flere skadelige uv-stråler igennem atmosfæren end normalt.

Uv-indekset vil i eftermiddag nå op på 5,5, og i pinsedagene forventes indekset op i nærheden af 6,5. Når uv-indekset overstiger 6, er risikoen for solskoldning forhøjet.

Uv-indekset beregnes ud fra flere faktorer, hvor solhøjde, skydække og ozonlagets tykkelse er de vigtigste. I Danmark kan uv-indekset maksimalt nå op omkring 7.

 

Den vigtigste af ovenstående faktorer er solhøjden, og solen er næsten så højt på himlen, som den kan, i Danmark. Der er kun tre uger til midsommer.

Solen står højest på himlen klokken 13.20, og ifølge kræftens bekæmpelses solråd bør man skrue ned for solen mellem 12 og 15. De tre solråd kan huskes som tre s'er: skygge, solhat og solcreme. Du kan læse mere om solrådene her.

Højtryk gør ozonlaget tyndere

Højtrykket, der er garanten for det gode vejr i pinsen, er samtidig også skurken med hensyn til skydække og ozonlag. Højtrykket nedbryder noget af ozonlaget, så ozonkoncentrationen er cirka 15 procent lavere end normalt. Samtidig betyder nedsynkning af luft i højtrykket, at der vil være få skyer på himlen. Pinsen bliver derfor solrig og varm.

  Foto: TV2

 

Mest sete på tvsyd.dk