Nye prognoser: Rekordhøj varme på vej til Syd- og Sønderjylland

Nye prognoser viser, at der er mulighed for, at temperaturen onsdag kan ramme 36 grader i Syd- og Sønderjylland.

I dag er første dag, hvor man for alvor kan mærke den Sydeuropæiske varme, som de seneste dage har taget turen op mod landet.

I de seneste dage har prognoserne for den kommende onsdag budt på temperaturer på over 30 grader, men nu ser det ud til, at de 30 grader allerede kan ramme Danmark i morgen tirsdag.

Ikke nok med det så ser temperaturen ud til at kunne nå op – og helt lokalt over – 33 grader på onsdag.

Nogle vejrmodeller er endnu mere ekstreme og peger på 35 grader – dog er der en del usikkerheder forbundet med dem.

Brandvarmt de næste dage – topper onsdag

Mandag ser temperaturerne ud til at nå op mod 25 grader, hvilket i så fald ville give årets 14. meteorologiske sommerdag.

Det er dog først tirsdag, at den voldsomme hede, som i disse dage kan sætte nye rekorder i Vesteuropa, forventes at ramme landet.

Nu ser det ud til, at der allerede tirsdag kan komme temperaturer på mellem 25 og 30 grader, lokalt med over 30 grader i det sydlige Sønderjylland.

Temperaturprognose tirsdag klokken 16.00.
Temperaturprognose tirsdag klokken 16.00.
Foto: GRAFIK / TV 2 Vejret

Tirsdagen bliver det næsten skyfrit vejr, så hvis man er ude og nyde vejret, er det en god ide med solcreme, da uv-indekset topper lige i underkanten af 6.

Onsdag byder ligeledes på næsten skyfrit vejr, og nu peger de nyeste prognoser på, at det bliver endnu varmere end forventet.

TV 2 VEJRET benytter sig primært af ECMWF og IBM GRAF's vejrmodeller, da de gang på gang har vist sig at være de bedste i vores interne verificering.

De seneste kørsler fra netop de to modeller indikerer nu, at der flere steder kan komme op mod 33, måske 34 grader onsdag.

Helt lokalt kan det blive endnu varmere, da der syd for grænsen bliver over 35 grader. Den hede kan blæse op over Sønderjylland med de rigtige vindforhold.

IBM GRAF temperaturprognose onsdag klokken 14.00. Lokalt mellem 32 og 34 grader.
IBM GRAF temperaturprognose onsdag klokken 14.00. Lokalt mellem 32 og 34 grader.
Foto: TV2 Vejret

Det er primært centralt i landet, at temperaturen kan nå så højt op – i et strøg fra Sønderjylland og op gennem Midt- og Vestjylland.

I resten af landet vil man opleve temperaturer på mellem 26 og 31 grader.

Uenighed blandt modeller – indikerer over 35 grader i Jylland

De to forrige nævnte vejrmodeller repræsenterer to mere konservative, men også mest realistiske prognoser temperaturmæssigt.

Kigger man på andre vejrmodeller, for eksempel den amerikanske GFS-model, tegner der sig et helt andet billede.

Den viser udbredt mellem 32 og 35 grader og lokalt 36 grader på onsdag.

GFS-modellens temperaturprognose for onsdag. Det er helt ekstreme værdier, og de bør tages med et gran salt.
GFS-modellens temperaturprognose for onsdag. Det er helt ekstreme værdier, og de bør tages med et gran salt.
Foto: TV2 Vejret

GFS modellen har de seneste dage været den vejrmodel, der har vist de mest ekstreme værdier i Europa, blandt andet England hvor den indikerer over 40 grader.

Lige nu vurderer TV 2 VEJRET, at GFS-modellen viser lidt for høje værdier, men hvis det viser sig, at temperaturen i England i dag og i morgen er korrekt forudsagt af GFS, kan det være, at den analyse skal revurderes.

Om der er en ny rekord på vej til Danmark, er usandsynligt, men hvis GFS har ret, er det ikke umuligt.

- Nogle prognoser er oppe omkring varmerekorden fra 1975 på 36,4 grader. Det er ikke umuligt – selve luftmassen og meget tør dansk jord – er ingredienser til varme over 35 grader, siger TV 2 VEJRETs meteorolog Jens Ringgård.

GFS-modellen er ikke den eneste model, der er meget varm. Flere andre vejrmodeller peger på mellem 33 og 35 grader, hvilket styrker GFS' vejrudsigt.

Den danske temperaturrekord er på 36,4 grader og blev sat i Holstebro 10. august 1975, mens julirekorden på 35,3 grader er mere inden for rækkevidde.

- Den danske temperaturrekord på 36,4 grader tror jeg, der er 10 til 20 procent chance for at blive slået, mens julirekorden fra 1941 på 35,3 grader tror jeg, der er 50 procent chance for, at vi slår, uddyber Jens Ringgård.

Det er omkring 30 år siden, der sidst blev målt 35 grader i Danmark.

Noget, som taler for de høje temperaturer, er den glohede luftmasse. ECMWF-modellen har over 20 grader i 1,5 kilometers højde over landet, hvilket nærmer sig rekordhøje værdier.

Temperaturen i 1,5 kilometers højde onsdag klokken 9.00 ifølge ECMWF-modellen.
Temperaturen i 1,5 kilometers højde onsdag klokken 9.00 ifølge ECMWF-modellen.
Foto: TV2 Vejret

En generel tommelfingerregel for at finde lufttemperaturen er, at man kan lægge omkring 15 grader til 1,5 kilometer-temperaturen om sommeren, hvis der er skyfrit og stille vejr.

Dermed er betingelserne for 35 grader til stede. Dog kommer andre faktorer også i spil, hvilket kan være med til at dæmpe den egentlige temperatur. Blandt andet den fugtige landjord og det kølige havvand.

TV 2 VEJRET holder vågent øje med udviklingen i modellerne og den kommende hede.