Overlægens coronaindsats kostede ham nær familien – konen blev nummer 183 i hans liv

Ulf Hørlyks familie var tæt på at falde fra hinanden, da han som ledende overlæge stod for at koordinere hospitalets coronaafdeling.

Da Ulf Hørlyks familie blev syge derhjemme, havde han intet valg som ledende overlæge på Horsens Regionshospitals akutafdeling.

Han måtte blive på jobbet for at sikre sig, at han ikke blev smittet og dermed ikke kunne komme på arbejde.

- Jeg sov på gulvet på sygehuset i 12 eller 13 nætter, hvor jeg kun så dem et par gange på passende afstand på en strand, fortæller Ulf Hørlyk i ’Go’ aften LIVE’.

quote

Jeg kunne ikke forstå, hvorfor de (familien) ikke kunne forstå, at jeg skulle redde verden.

Ulf Hørlyk, ledende overlæge

På det tidspunkt forberedte han sig stadig på, at coronapandemien ville ramme Danmark lige så hårdt, som han havde set det ske i Norditalien.

Og selvom det aldrig skete, arbejdede han så meget, at hans egen familie var ved at falde fra hinanden i hans fravær, fortæller han.

I dag, næsten halvandet år efter covid-19 ramte Danmark, har den danske overlæge valgt at dele sin dagbog med sine oplevelser i bogen 'Akutlægens dagbog'. For Ulf Hørlyk er sikker på, at han ikke er den eneste i sundhedssektoren, som pandemien har kostet dyrt.

Her sov Ulf Hørlyk i næsten to uger på gulvet.
Her sov Ulf Hørlyk i næsten to uger på gulvet.
Foto: Privatfoto

Nummer 183 i køen

Ulf Hørlyk forbinder coronapandemien med en stor frygt og usikkerhed.

Nogle snakkede om, hvorvidt de skulle tømme et lager for gasmasker, mens han selv frygtede, at sygdommen ville sprede sig til personalet.

Samtidig følte han et stort ansvar for at ”redde verden”, som han beskriver det. Så selvom han ikke var en del af frontpersonalet, arbejdede han i døgndrift.

Blå bog

  • Ulf Grue Hørlyk, 47 år.
  • Ledende overlæge på akutafdelingen, Regionshospitalet Horsens.
  • Bor i Viby J ved Aarhus sammen med sin kone Sara og deres to børne.

Og det gav hurtigt problemer på hjemmefronten.

- Der var meget, jeg ikke tænkte over i situationen, som jeg ikke kunne forstå, forklarer han

- Jeg kunne ikke forstå, hvorfor de ikke kunne forstå, at jeg skulle redde verden.

Men for hans kone, Sara Groth, der pludselig stod alene med alt, inklusive hjemmeskolingen af deres to børn, var det en meget svær periode.

Selvom hun forstod, at jobbet som ledende overlæge for patienter og 182 medarbejdere var vigtigt, manglede hun ham.

Allerede ti dage efter, at Danmark lukkede ned, sagde hun til sin mand:

- Jeg kan godt passe hjem og børn, når du skal redde verden fra en pandemi, men af og til vil jeg gerne føle, at jeg er noget andet end nummer 183.

15.000 til parterapeut

Sara Groth og Ulf Hørlyk gled længere og længere fra hinanden.

- Jeg følte, at jeg skulle være stærk hele tiden og holde hånden under Ulf, men det betød også, at jeg smed mig selv væk, og vi gled så langt fra hinanden, som man nærmest kan komme, fortæller Sara Groth.

Hospitalet havde i flere måneder taget al Ulf Hørlyks tid, og når han endelig var hjemme, havde han svært ved at være til stede.

Det blev ikke bedre, da han i sommerferien fik en god idé.

Ulf Hørlyk købte en båd, og så skulle familien sejle Fyn rundt.

- Jeg syntes, det mest geniale var at købe en båd, selvom jeg ikke kunne sejle, for nu skulle vi bringe familien sammen på sådan en coronasejltur, forklarer han.

Men turen endte brat, da familien var ved at forlise, og Sara Groth og deres datter stod af undervejs.

Den tumultariske sejltur blev et wakeupcall for Ulf Hørlyk, og han investerede 15.000 kroner i parterapi for at redde det forliste forhold til sin kone og familie.

Ulf Hørlyk sammen med sin søn på familiesejltur.
Ulf Hørlyk sammen med sin søn på familiesejltur.
Foto: Privatfoto

Coronababyer på vej

Ulf Hørlyk og Sara Groth er i dag kommet tættere på hinanden igen, og de har fået talt om tingene.

Men Ulf Hørlyk er sikker på, at de ikke er den eneste familie, som har en sådan historie.

Akutlægens Dagbog

Hvad driver et menneske til at sætte sit eget liv til side for at redde andres? Er det heltemod – eller længslen efter at gøre en forskel? 


17 år efter han aflagde lægeløftet, står ledende overlæge Ulf Hørlyk i sin karrieres største udfordring: En pandemi er på vej mod hans afdeling på regionshospitalet i Horsens, og for at redde flest muligt må alt ændres: Rutiner, roller, prioriteringer og, viser det sig, privatliv. 


Gennem erindringsstykker fra to årtier i frontlinjen og dagbogsnotater fra de historiske måneder i foråret 2020 kaster Ulf Hørlyk ærligt og selvransagende lys på, hvad der driver et menneske til at bruge sit liv på at redde andres. Og med hvilke omkostninger.          


Kilde: Saxo

- Vi er omkring 106.000 ansatte i sundhedsvæsnet, og jeg tror ikke, at min historie er specielt unik. Jeg ved fra min afdeling, hvor store veksler vi har trukket på de mennesker, der arbejder der, og hvad det har kostet på hjemmefronten, lyder det.

De mange ekstra arbejdstimer har dog også bragt noget godt med sig på Horsens Regionshospital.

- Der er så også enkelte, der har fundet hinanden, og der kommer et par coronababyer snart, slutter han.