TV der bevæger dig

Politiet giver trafikanter opsang efter dødsfald og trafikkaos

Trafikanternes opførsel på motorvejene har fået politiet til at komme med en række appeller til bilisterne om at ændre adfærd.

Kø hele mandag morgen på Den Nye Lillebæltsbro på grund af tre ulykke. Foto: Localeyes.dk

I samarbejde med tv2.dk

Mandag formiddag var tæt tåge over dele af Danmark skyld i et sjældent set trafikkaos.

Uheld og ulykker lukkede i perioder Fynske Motorvej og Sønderjyske Motorvej, og politiet opfordrede flere gange bilisterne til at køre efter forholdene. 

Læs også Så kaotisk var det: Ulykke på ulykke i tågen

Da det blev klart, at to personer var omkommet i færdselsulykker, så Sydjyllands Politi sig også nødsaget til at løfte pegefingeren over for adfærd, der ikke har noget med trafik at gøre.

Nogle trafikanterne tog nemlig billeder af ulykkerne og lagde dem op på nettet.

Det skete, længe inden de pårørende var underrettet, skrev politiet i et tweet klokken 12.06.

- Giv plads!

Den første opfordring til bilister kom klokken 9.15, da Sydjyllands Politi bad dem om at give plads til redningskøretøjer.

Allerede 21 minutter senere var tonen skærpet i et tweet, hvor samme politikreds oplyste, at der var sket tre uheld på motorvejen. Informationen blev efterfulgt af ordene: ”Giv nu plads til ambulancer og politi.”

Kort efter begyndte situationens alvor at blive tydelig, da politiet skrev på Twitter, at fire ambulancer og en lægebil var på vej til stedet. Igen var oplysningerne efterfulgt af en opfordring: "Giv plads og nedsat hastigheden i tågen."

Vendte om på motorvejen

Klokken 9.43 stod det klart, at nogle trafikanter opførte sig fuldstændigt hensynsløst på motorvejen, og det fik Sydjyllands Politi til at tale med store bogstaver: ”Flere begynder at vende og køre mod færdselsretning. LAD VÆRE!”

Uheld forårsagede uheld

Det skulle imidlertid blive værre, og politiets henstillinger endnu mere alvorlige.

Flere opfordringer til at holde afstand, være opmærksomme og tænde lygterne fulgte, og klokken 9.50 lød det meget direkte fra politiet: ”Nedsæt hastigheden!”

Et øjeblik efter lød det fra Sydjyllands Politi, at de afspærrede spor skulle bruges til at behandle kvæstede. Der blev meldt om syv til otte kvæstede, og at adskillige person- og lastbiler var involveret.

Politiet meldte også ud, at det ikke var muligt at indsætte en helikopter på grund af den tætte tåge - efterfulgt af endnu en opfordring: ”Så vær opmærksom på ambulancer på vej væk fra uheldstederne mod hospitalerne.”

Klokken 10.06 meldte politiet ud, at de var blevet nødt til at rykke afspærringerne længere tilbage. Blandt andet fordi trafikanterne ikke udviste hensyn.

Få minutter efter måtte Sydjyllands Politi igen skærpe overfor bilisterne, at de ikke skulle vende om, selv om de havde holdt stille i kø i lang tid.

Kørte i nødsporet

Også Sydøstjyllands Politi så sig nu nødsaget til at opfordre bilisterne til at køre ordentligt: ”Tænd nu det baglys, tilpas hastigheden til det tågede vejr og kør forsigtigt. Pas også på med kiggekø..det giver nye uheld.”

Med tre minutters mellemrum kom der derefter henstillinger til at være ekstremt opmærksomme og holde nødsporet frit. Det var også nødvendigt med en tredje ordre om ikke at vende om på motorvejen og køre imod færdselsretningen.

Delte billeder af kvæstede

Klokken 12.27 kunne TV 2 oplyse, at der var to dræbte i ulykkerne på Sønderjyske Motorvej. Kort inden måtte politiet opfordre til ikke at lægge billeder af ulykkerne op på de sociale medier: ”Vi kan se, at der er folk, der lægger fotos på de sociale medier fra de alvorlige ulykker. Det er respektløst overfor de involverede og deres pårørende. Lad nu være!”

Igen kort efter måtte Sydjyllands Politi skride ind over for den makabre adfærd: ”Forestil dig, at det var din far, mor, dit barn eller din kone i et af køretøjerne. Lad være med at tage fotos og LAD VÆRE med at lægge dem på nettet!”

Og igen:

”Vi appellerer til medierne om at undlade at bringe de fotos, der lige nu bliver lagt på sociale medier fra ulykkerne. Vi er fortsat i gang med at underrette pårørende.”

Klokken 13 kunne politiet informere om, at det sydgående spor er åbent igen. Det skete med endnu en advarsel til bilisterne: ”Kør forsigtigt og hold afstand.”

Ifølge TV 2 VEJRET er der overhængende risiko for, at tågen opstår igen i løbet af eftermiddagen.

Mest sete på tvsyd.dk