Reddet fordi han var våd før kanel-ritual

Et enkelt kanel-pulverkorn udløser en kædereaktion. Derfor gik kanel-ritual så grueligt galt.

Da Nicolai Schack Andersen fra Horsens for nylig blev overdynget med kanel i anledningen af sin 25 års fødselsdag var det lige ved at gå helt galt.

Én af de bordbomber, som var lavet til lejligheden, eksploderede og satte ild til den sky af kanel, som omgav ham.

Og så var der pludselig flammer overalt omkring ham.

Vennerne filmede det hele, og nu er der kommet flere vinkler af episoden frem.

Ulykken skete ved det ellers harmløse ritual, men helt let skal man altså ikke tage på den slags fejring.

- Kanel er løst og luftigt. Så når man blæser det her ud, får man i virkelighed en støveksplosion, forklarer sektionsleder i Beredskabsstyrelsen Midtjylland Brian Christensen.

Han uddyber: 

- Der er fyldt med brandbart materiale omkring ham. Fuldstændig som var det mel eller savsmuld. Når ét enkelt pulverkorn tænder, opstår der lynhurtigt en kædereaktion, som antænder de resterende korn.

Slap heldigt fra episoden

Nicolai Schack Andersen slap med mindre forbrændinger på benene. Men det kunne være gået meget værre.

- Mit bedste bud vil være, at han er heldig, fordi han er våd. De har hældt vand på ham, og det vil sige, at meget af varmeenergien går til at fordampe vandet på hans hud frem for at brænde den, siger Brian Christensen.

Nicolai Schack Andersen slipper dog med første- og andengradsforbrændinger på benene - og det er der en helt særlig grund til. 

Det fortæller sektionsleder Brian Christensen i Beredskabsstyrelsen Midtjylland:

- Mit bedste bud vil være, at han er heldig, fordi han er våd. De har hældt vand på ham, og det vil sige, at meget af varmeenergien går til at fordampe vandet på hans hud frem for at brænde den, siger han.

Derfor er kanel brandfarligt

Kanel indeholder kanelaldehyd og eugenol, som er brandfarligt. TV 2 har fået Beredskabsstyrelsen til at demonstrere, hvorfor det går så galt under fødselsdagsfejringen.