Søren Brostrøm: - Vi vil fortsat anbefale mundbind i nogle tilfælde

Selvom det fra på mandag med få undtagelser er slut med at bruge mundbind i Danmark, er der fortsat situationer, hvor det anbefales at tage dem i brug.

Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm siger på et pressemøde torsdag, at han anbefaler, at man bruger mundbind i følgende tilfælde:

  • Hvis man har symptomer på coronavirus
  • Hvis man er syg
  • Hvis man er smittet med coronavirus
  • Har været i tæt kontakt med en smittet
  • Hvis man i forbindelse med selvisolation skal til læge eller testes.

Søren Brostrøm understreger, at det fremover kun vil være anbefalinger, således at man ikke risikerer en bøde, hvis man ikke efterlever anbefalingerne.

Han siger, at han ikke har fortrudt, at man sidste år først anbefalede mundbind og senere gjorde det til et krav.

- Vi har hele tiden set det som et supplement ikke en erstatning for andre tiltag. Vi har heller ikke været i tvivl om, at det har givet ekstra smittebeskyttelse, siger han på pressemødet.

Han fortæller, at der har været flere parametre, der har spillet ind på beslutningen om at udfase mundbind fra på mandag.

- Det ene er selvfølgelig smitteniveauet. Smittetrykket er faldende nu. Vi har haft et stabilt, lavt niveau i lang tid. Vi ser også noget sæsonskifteeffekt.

- Det andet er, at når over halvdelen af os er vaccineret og risikoen for, at vi er smittebærere er meget lille, så er der potentielt mange flere af os, der skal gå med mundbind for at forebygge et tilfælde, siger han.