Solceller kan være lavet med tvangsarbejde i Kina

En af Danmarks største solcellevirksomheder anerkender, at deres solceller kan være fremstillet med brug af tvangsarbejde i Kina. Det gælder blandt andet ved Nordens største solcellepark tæt på Aabenraa.

Regeringen lægger op til at tidoble mængden af solenergi for at gøre Danmark uafhængig af russisk gas. Men mange af solcellerne i Danmark har en skyggeside.

De er produceret af kinesiske virksomheder, som støtter Kinas undertrykkelse af et muslimsk mindretal. Det mener flere anerkendte eksperter.

Solcellerne er fremstillet af virksomheder med underleverandører, som bruger kontroversielle kinesiske arbejdsprogrammer i provinsen Xinjiang. Arbejdsprogrammerne involverer tvangsarbejde ifølge forskere.

Det kan Operation X afsløre i samarbejde med det undersøgende medie Danwatch.

Rune Steenberg er antropolog på Palacky Universitet Olomouc i Tjekkiet, og så er han ekspert i den undertrykkelse, som foregår i Kinas vestlige Xinjiang-provins. Han kritiserer de danske virksomheder, som køber solcellerne.

- Det er ikke etisk forsvarligt, fordi man understøtter firmaer, der slår mønt på undertrykkelsen af et mindretal, siger Rune Steenberg.

Genopdragelseslejre

Forskeren forklarer, at arbejdsprogrammerne er en del af Kinas systematiske undertrykkelse af den muslimske minoritet, uighurerne.

Genopdragelseslejr i Xinjiang
Genopdragelseslejr i Xinjiang
Foto: Xinjiang Justice Department via Weixin

Kina har blandt andet haft omkring en million uighurer i såkaldte ”genopdragelseslejre”. Både lejrene og arbejdsprogrammerne er et redskab til at nedbryde uighuriske fællesskaber og netværk ved at flytte dem væk fra deres landsbyer og begrænse deres bevægelsesfrihed, fortæller Rune Steenberg.

Laura Murphy er professor i menneskerettigheder og moderne slaveri ved Sheffield Hallam Universitet. Hun har skrevet en rapport om sammenhængen mellem solcelleindustrien og undertrykkelsen i Xinjiang:

- Folk har reelt ikke mulighed for at sige nej til tilbuddet om at deltage i arbejdsprogrammerne, og det er dét, vi forstår ved tvangsarbejde, fortæller Laura Murphy.

Anerkender problem

De omdiskuterede solceller kan man eksempelvis finde i Nordens største solcellepark tæt på Aabenraa. Her er nogle af solcellerne fra den kinesiske solcelleproducent Trina Solar, der er baseret i Shanghai.

European Energys solcellepark ved Aabenraa. Billedet er taget, da den stadig var under opførsel, og det kun var solcellestativerne, som var opstillet.
European Energys solcellepark ved Aabenraa. Billedet er taget, da den stadig var under opførsel, og det kun var solcellestativerne, som var opstillet.
Foto: TV 2

Trina Solar får blandt andet materialer til deres celler fra virksomheder i Xinjiang, som bruger de kritiserede arbejdsprogrammer. Det fremgår af Laura Murphys rapport.

quote

Den kinesiske regerings krænkelser af menneskerettighederne i Xinjiang går langt ud over det, jeg nogensinde har forestillet mig, jeg skulle være vidne til

Rune Steenberg, antropolog, Palacky Universitet Olomouci

Solcelleparken skal blandt andet levere strøm til Mærsk, og den er blevet opført af virksomheden European Energy. Her kender man godt til problemstillingen med muligt tvangsarbejde i deres produkter:

- Jeg anerkender fuldstændig den risiko, siger kommunikationschef i European Energy Thomas Beck Sørensen i et interview med Operation X.

Han understreger, at European Energy tager stærkt afstand fra undertrykkelsen i Xinjiang, og at European Energy fremover vil have garanti for, at der ikke er materialer fra Xinjiang i de solceller, de køber.

- Vi kommer til at sige: Det er jeres opgave at bevise præcis, hvor de her kilder kommer fra, siger Thomas Beck Sørensen.

Ingen garanti

Nordens næststørste solcellepark står tæt på Holstebro. Den er opført for Heartland, som er ejet af Danmarks næstrigeste mand, Anders Holch Povlsen. Parken skal levere strøm til hans virksomheder Bestseller, Nemlig og Normal.

Better Energys solcellepark ved Holstebro. Den leverer blandt andet strøm til tøjvirksomheden Bestseller.
Better Energys solcellepark ved Holstebro. Den leverer blandt andet strøm til tøjvirksomheden Bestseller.
Foto: TV 2

Her er problematikken den samme som i Aabenraa. Cellerne i parken er leveret af en kinesisk solcelleproducent Risen Energy, som har underleverandører i Xinjiang, der bruger de kinesiske arbejdsprogrammer.

Solcellevirksomheden Better Energy har opført parken. Better Energy skriver til TV 2, at de ikke mener, at der er brugt tvangsarbejde i produktionen af deres solceller. På grund af kinesisk lovgivning kan de dog ”ikke stille garantier” for, at deres solceller er produceret uden brug af tvangsarbejde, skriver Better Energys pressechef, Christian Bergmann Mølgaard.

- Direkte voldelig statsundertrykkelse

Problemerne med menneskerettigheder i Xinjiang kom på toppen af den globale dagsorden ved vinter-OL i februar. Flere vestlige regeringer – herunder den danske – holdt sig væk fra OL i protest mod forholdene i Kina. USA’s regering begrundede blandt andet det diplomatiske boycut med ”forbrydelser mod menneskeheden” i Xinjiang-provinsen.

quote

Både som menneske og som ekspert er det chokerende for mig

Professor i menneskerettigheder og moderne slaveri ved Sheffield Hallam Universitet

Antropologen Rune Steenberg har boet flere år i Xinjiang-provinsen, indtil den blev lukket for vestlige besøgende. Han beskriver forholdene som ”direkte voldelig statsundertrykkelse”:

- Den kinesiske regerings krænkelser af menneskerettighederne i Xinjiang går langt ud over det, jeg nogensinde har forestillet mig, jeg skulle være vidne til, siger Rune Steenberg.

Kinesiske arbejdsprogrammer

De kinesiske myndigheder mener, at arbejdsprogrammerne, som bliver brugt i Xinjiang, er et frivilligt tilbud, og det er en del af kinesernes fattigdomsbekæmpelse. Folk, som lever i bondesamfund på landet, får mulighed for at arbejde på en fabrik, lyder det fra myndighederne.


De eksperter, som TV 2 har talt med, udelukker ikke, at der kan være folk, som ønsker at deltage i programmerne. Men i og med at regeringen straffer folk i Xinjiang, som går imod myndighedernes anbefalinger, så mener eksperterne ikke, at man kan sige nej til programmerne, når myndighederne beder folk om at deltage.

Beretningerne om menneskerettighedskrænkelser er talrige: Kina internerer uighurer for at have en koran eller at have for langt skæg. Børn bliver adskilt fra deres forældre og sendt i lejre, hvor de bliver indoktrineret til det rette kinesiske sindelag. Muslimske gravpladser og moskeer bliver ødelagt af myndighederne.

Billedet her stammer fra en lækage af dokumenter om lejrene i Xinjiang. De viser – ifølge forskere – sandsynligvis sikkerhedsøvelser inde i lejrene. Kineserne fastholder, at personer i lejrene er der frivilligt.
Billedet her stammer fra en lækage af dokumenter om lejrene i Xinjiang. De viser – ifølge forskere – sandsynligvis sikkerhedsøvelser inde i lejrene. Kineserne fastholder, at personer i lejrene er der frivilligt.
Foto: Xinjiang Police Files

Regeringen overvåger telefoner ved hjælp af en app, som indbyggere i Xinjiang er tvunget til at installere. Hvis uighurer kommunikerer med slægtninge i udlandet, risikerer de lange fængselsstraffe og tortur.

Det er alt sammen dokumenteret af forskere og menneskerettighedsorganisationer. Den kinesiske regering afviser alle anklagerne. Den fortæller, at lejrene enten er frivillige træningscentre for arbejdsløse eller deradikaliseringscentre for folk, der er blevet “inficeret” af islamisk ekstremistisk tankegang.

Finansierer undertrykkelse

De første internationale rapporter om sammenhængen mellem problemerne i Xinjiang og solcelleindustrien kom i januar 2021.

I maj 2021 dokumenterede Laura Murphy, at de solcelleproducenter, som blandt andet har leveret solceller til parkerne i Aabenraa og Holstebro, køber deres materialer fra virksomheder i Xinjiang, som bruger de kontroversielle arbejdsprogrammer.

- Jeg synes, at det er meget simpelt. Virksomheder burde stoppe med at købe fra leverandører, som får materialer fra Xinjiang, fortæller Laura Murphy.

quote

Vi tror mere på, at vi skal lægge et pres på for at få ændret det her

Thomas Beck Sørensen, kommunikationschef i European Energy

Det synspunkt deler den tyske antropolog og forsker Adrian Zenz, som ligeledes har undersøgt sammenhængen mellem solcelleindustrien og Xinjiang. Han mener, at ansvaret går hele vejen op gennem leverandørkæden til dem, som køber strømmen fra solcellerne.

- På en måde hjælper virksomheder – enten direkte eller indirekte – med at finansiere forretningen i Kinas undertrykkelse. Det, mener jeg, er et stort etisk problem, siger Adrian Zenz, som er forsker ved Victims of Communism Memorial Foundation.

Rune Steenberg mener godt, at man i teorien kunne handle med Xinjiang. Det ville kræve, at leverandørerne og deres produktionsmetoder skulle være "helt transparente med uafhængige og ikkekommercielt interesserede auditions". Det er dog langtfra virkeligheden i dag, fordi det ifølge eksperterne er umuligt at lave uafhængige kontroller i Xinjiang.

På trods af problemerne med at sikre menneskerettighederne i Xinjiang, så har hverken Better Energy eller European Energy planer om at stoppe med at importere solceller fra kinesiske virksomheder med forbindelser til Xinjiang.

Tillidsfulde personlige relationer

Better Energy skriver til TV 2, at deres arbejde med leverandører i Kina handler om ”at opbygge tillidsfulde personlige og langsigtede relationer, hvor man i dialog kan stille krav om,” at der ikke er materialer fra Xinjiang i de solcellemoduler, som Better Energy køber.

Better Energys solcellepark ved Holstebro. Better Energy skriver til TV 2, at de ikke mener, at der er brugt tvangsarbejde til at producere solcellerne, men de kan ikke garantere det.
Better Energys solcellepark ved Holstebro. Better Energy skriver til TV 2, at de ikke mener, at der er brugt tvangsarbejde til at producere solcellerne, men de kan ikke garantere det.
Foto: TV 2

Kina har lavet en lovgivning, der gør det ulovligt for virksomheder at videregive informationer om Xinjiang. Derfor kan Better Energy ikke ”stille garantier, der kan dokumenteres” om, at deres solceller er produceret uden tvangsarbejde, skriver Better Energy.

Svar fra Heartland

Heartland skriver til TV 2, at de blev oplyst af Risen Energy om, at virksomheden ikke havde bånd til Xinjiang, og at bestillingen af solcellerne skete, inden at Laura Murphys rapport udkom.

”At der kan være en potentiel kobling hos en underleverandør til en underleverandør viser udfordringen, og vi vil selvfølgelig opfordre andre virksomheder, som fortsat opererer i markedet for solceller, til at være opmærksomme på bl.a. rapporten og sikre deres due diligence derefter,” skriver Ninna Høgholdt, der er manager i Heartland.

European Energy fortæller til TV 2, at de fremover er blevet lovet af den kinesiske solcelleproducent Trina Solar, at de kan få dokumenteret, at materialerne i solcellerne ikke stammer fra Xinjiang.

Kommunikationschef for European Energy Thomas Beck Sørensen fortæller, at de fortsat vil handle med virksomheder, der opkøber materialer i Xinjiang. Fremover må materialerne bare ikke være i solcellerne, som European Energy importerer.
Kommunikationschef for European Energy Thomas Beck Sørensen fortæller, at de fortsat vil handle med virksomheder, der opkøber materialer i Xinjiang. Fremover må materialerne bare ikke være i solcellerne, som European Energy importerer.
Foto: Sebastian Fernblad / TV 2

Trina Solar skriver til TV 2, at de tager afstand fra tvangsarbejde, men over for TV 2 vil de ikke afvise fortsat at købe materialer fra underleverandører i Xinjiang. Trina Solar mener ikke, at det er dokumenteret, at der foregår tvangsarbejde i forbindelse med arbejdsprogrammerne i Xinjiang.

Det er den samme holdning, som den kinesiske regering har. European Energy vil ikke stoppe med at købe solceller i Kina.

Svar fra Mærsk

A.P. Møller – Mærsk køber strøm fra European Energys solcellepark ved Aabenraa. I en mail skriver virksomheden, at deres leverandører skal ”respektere og implementere vores ’Supplier Code of Conduct’” om menneskerettigheder og arbejdsforhold. ”Hvis der opstår tvivl om, hvorvidt en (…) leverandør lever op til vores Supplier Code of Conduct, så tager vi en dialog med dem for at få redegjort for situationen og for at få den håndteret,” skriver Jacob Sterling, chef for ocean-dekarbonisering og innovation.

- Jeg tror, at vores tilgang fra starten af har været, at vi tror mere på, at vi skal lægge et pres på for at få ændret det her og sikret, at der er nogle ordentlige forsyningskæder, siger kommunikationschef i European Energy Thomas Beck Sørensen.

- Det er bare ikke godt nok

Alle tre forskere, som TV 2 har talt med, kritiserer de danske solcellevirksomheders løsninger.

- Jeg mener, at hvis du samarbejder med en virksomhed, som er uetisk nok til at acceptere tvangsarbejde, så bliver du nødt til at gå ud fra, at de også er uetiske nok til at lyve om, hvor deres materialer kommer fra, siger Laura Murphy.

Selv hvis de kinesiske virksomheder skulle være ærlige omkring deres løfter til de danske virksomheder, så mener Laura Murphy stadig ikke, det er ansvarligt at handle med dem, eftersom de stadig kan producere solceller til det kinesiske marked med materialer fra Xinjiang produceret med de undertrykkende arbejdsprogrammer.

- Både som menneske og som ekspert er det chokerende for mig, at nogen vil sige ”Det er ok, at virksomhederne bruger tvangsarbejde, så længe det bare ikke er i mine produkter”. Det er bare ikke godt nok, siger Laura Murphy.

quote

Jeg mener ikke, at en enkelt virksomhed kan være ansvarlig for, hvad der sker i provinsen.

Christian Bergmann Mølgaard, kommunikationschef for Better Energy

European Energy skriver til TV 2, at de vil arbejde på at have komplet indsigt i deres leverandørers forsyningskæder:

- Dette vil gøre det muligt for os kun at samarbejde med virksomheder, der ikke har aktiviteter i Xinjiang, skriver European Energys kommunikationschef.

Forelagt kritikken siger kommunikationschefen i Better Energy, Christian Bergmann Mølgaard, at forskerne principielt har ret. Men i praksis er Better Energy afhængige af at købe solceller i en årrække, og der er det mere eller mindre umuligt at komme uden om Kina.

- Vi kan forholde os i detaljer til vores egen forsyningskæde og stille krav til, at vi ikke vil have solceller med materialer fra Xinjiang, men jeg mener ikke, at en enkelt virksomhed kan være ansvarlig for, hvad der sker i provinsen, siger Christian Bergmann Mølgaard i et interview med Danwatch, som TV 2 samarbejder med.