SSI: Vi kan have vores normale liv tilbage om to måneder, men inden da bliver det hårdt

Omikron kan blive den variant, der hjælper os ud af pandemien, lyder det fra faglig direktør i SSI.

Der er halvt så stor risiko for indlæggelse ved smitte med Omikron-varianten som ved Delta-varianten. Og potentielt kan vi være så heldige at få vores normale liv tilbage allerede om to måneder.

Sådan lød de opløftende nyheder, som faglig direktør i Statens Serum Insitut (SSI) Tyra Grove Krause kunne komme med i et interview i 'Go' Morgen Danmark' på TV 2.

Til spørgsmålet om, hvor længe coronavirus vil have afgørende indflydelse på danskernes liv, lød svaret:

- Det tror jeg, den kommer til have de næste to måneder, og så håber jeg, smitten vil begynde at klinge af, og vi får vores normale liv tilbage.

quote

Vi skal anstrenge os i januar, for den bliver hård at komme igennem.

Thyra Grove Krause, Statens Serum Institut


Omikron kan hjælpe os

Ifølge Tyra Grove Krause kan den smitsomme Omikron-variant gå hen og blive en hjælper for os i kampen mod coronavirus.

- Omikron er kommet for at blive, og den kommer til at give noget massiv smittespredning den kommende måned. Når det er ovre, står vi et bedre sted, end vi gjorde før, lyder vurderingen.

Ifølge hende tyder det på, at den smitsomme Omikron-variant er mildere, og at mange vil dermed blive smittet uden at få alvorlige forløb. Og det vil altså give god immunitet i befolkningen.

SSI-direktørens prognose for den kommende tid lyder således:

- Omikron vil toppe i slutningen af januar, og i februar vil vi se faldende smittetryk og et aftagende pres på sundhedsvæsnet. Men vi skal anstrenge os i januar, for den bliver hård at komme igennem, siger hun.

Med anstrengelse henviser Tyra Grove Krause til, at vi fortsat skal følge de efterhånden meget velkendte smitteforebyggende tiltag som god hygiejne, at holde afstand, og at man bliver hjemme, hvis man er sløj.

Den store forventede smittespredning vil give et øget pres på sundhedsvæsenet.

- Det er helt klart det, der bliver udfordringen den kommende tid, siger hun.

WHO: 2022 kan blive enden

Vurderingen kommer tre dage efter, at WHO kom med en ligeledes positiv udmelding. Nemlig at 2022 kan blive året, hvor vi ryster pandemien af os globalt - såfremt vi kommer verdens ulighed på vaccineområdet til livs. Store dele af den ikke-vestlige verden mangler stadig at blive vaccineret.

- Hvis vi gør en ende på ulighed, gør vi en ende på pandemien og det globale mareridt, som vi alle har gennemlevet, lød det fra Tedros Adhanom Ghebreyesus i en tale 31. december 2021.

Den vurdering fandt flere danske eksperter dog på daværende tidspunkt lige lovlig optimistisk.

Professor Lars Østergaard, der er ledende overlæge på Afdeling for Infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital, sagde 1. januar til Ritzau, at selvom coronavirus måske ikke længere kan karakteriseres som en pandemi, betyder det ikke, at coronavirussen vil forsvinde.

- Jeg tror aldrig, vi kommer til at vinke farvel helt farvel til coronaen. Men vi vil have så god en immunitet i befolkningen - dels på grund af nye vacciner, dels fordi folk har været smittede - at vi kan håndtere det som en anden af de infektioner, vi kender, der kommer særligt i vintermånederne, sagde Lars Østergaard til Ritzau.

Den vurdering er Tyra Grove Krause enig i:

- På sigt står vi et sted, hvor coronavirus er her, men hvor vi har tøjlet den, og det kun er de særligt sårbare, der skal vaccineres op til næste vintersæson, siger Thyra Grove Krause, SSI.