Sundhedstyrelsen: Nu må ældre kramme deres pårørende

Sundhedsstyrelsen understreger, at pårørende stadig skal følge de øvrige anbefalinger for så vidt muligt at forhindre udbredelsen af covid-19.

Selv om ældre risikerer at blive særligt hårdt ramt af covid-19, skal de ikke længere isolere sig fra deres familie af frygt for at blive smittet med virussen.

Sådan lyder det fra Sundhedsstyrelsen, der mandag har opdateret retningslinjerne for særlige risikogrupper.

- Det kan være vigtigt at kramme og have nærvær med sin familie. Det hensyn opvejer i nogle tilfælde risikoen for at blive smittet med covid-19, siger Camilla Rathcke, der er centerchef i Sundhedsstyrelsen, til TV 2.

Hun anbefaler, at ældre udvælger en mindre gruppe mennesker, man godt kan mødes med.

Hensyn til livskvalitet vejer tungere

Af den seneste opdatering i Sundhedsstyrelsens retningslinjer for covid-19 fremgår det, at det er vigtigt at balancere sine tiltag i forhold til at reducere smitterisikoen, så man tager hensyn til den enkeltes livskvalitet.

- Personer i øget risiko, som er i sidste del af deres liv, har ofte et stort behov for at få det bedste ud af den sidste tid med deres pårørende. Her kan hensynet til livskvalitet veje tungere end hensynet til at reducere smitterisiko, står der blandt andet.

Camilla Rathcke understreger, at pårørende stadig skal følge de øvrige anbefalinger for så vidt muligt at forhindre udbredelsen af covid-19. Men så længe man holder afstand i hverdagen og vasker hænder, er det op til den enkelte, hvor stor en risiko man vil løbe.

- Et ældre menneske, der giver udtryk for, at man er ked af det, har bedre af at være i fysisk kontakt med pårørende frem for at holde afstand af frygt for at blive smittet, siger hun.

- Det kan også være, at den ældre selv vurderer, at man godt vil løbe den risiko, at man risikerer at blive smittet, men at det er vigtigt at have nærvær med sin familie i sin sidste tid.

Præciseret risikogruppe

Sundhedsstyrelsen har mandag præciseret, hvem der har øget risiko for at udvikle et alvorligt sygdomsforløb ved smitte med coronavirus.

Det sker, fordi mange har troet, at de var i risikogruppen - selv om de egentlig ikke er det.

Blandt andet skriver Sundhedsstyrelsen, at risikoen for ældre over 65 år ikke alene må baseres på alder.

Personer i øget risiko ved covid-19 udgør nu følgende grupper: