TV der bevæger dig

COVID-19

Tyskland er villig til at åbne grænsen til Danmark fredag

Der er endnu ikke indgået en konkret aftale med Danmark.

Fra fredag den 15. maj er Tyskland villig til at åbne grænsen til Danmark. Foto: Jakob Schjødt-Pedersen

I samarbejde med tv2.dk

Tyskland er villig til at åbne grænsen til Danmark 15. maj og ønsker fri rejse i EU fra 15. juni.

Det siger den tyske indenrigsminister, Horst Seehofer, onsdag på et pressemøde.

- Ved grænsen til Danmark kan vi forestille os, at grænsekontrollen også indstilles. Men vi har i aftes aftalt med den danske regering, at vi i fællesskab fastsætter et tidspunkt. Den danske regering er i færd med at afstemme det med deres øvrige nabolande, fordi de ønsker, at man gennemfører det som en pakke med flere lande, siger Seehofer.

Danmarks grænsekontrol gælder foreløbigt frem til 31. maj.

Tyskland har allerede lavet aftaler med Frankrig, Schweiz og Østrig om genåbning af grænserne fra 15. maj, lyder det.

For tidligt med Italien

Horst Seehofer siger på pressemødet, at grænsekontrollen kan blive genindført, hvis der viser sig at komme nye bølger af coronasmitte.

Ministeren siger videre, at det er for tidligt at lempe grænsekontrollen til Italien, der er et af de lande, der har været hårdest ramt af coronasmitte.

Tyskland lukkede grænserne til sine nabolande den 16. marts for at begrænse spredningen af coronavirus.

EU vil åbne grænserne

Udmeldingen fra Tyskland kommer samtidig med, at EU onsdag fremlægger en række retningslinjer for, hvordan EU-borgere igen kan begynde at rejse.

Det er tid til at begynde at løfte restriktioner på rejser, da pandemien foreløbig har toppet i Europa, lyder det fra EU-Kommissionen.

Med retningslinjer og anbefalinger lægger EU-Kommissionen op til, at grænser mellem lande så småt bør genåbnes. Det har det dobbelte formål, at folk kan "få et velfortjent hvil", mens der for de virksomheder, der lever af turisme, er tale om decideret livredning.

- Millioner af job afhænger af turismen, og det er ofte i områder, hvor der ikke er meget anden industri, siger EU-kommissær Margrethe Vestager på et pressemøde.

Hun understreger, at "det skal være sikkert", og ingen "skal rejse, hvis de er syge". Grænserne bør åbnes gradvist, hedder det. Det skal gøres på en måde, så grænser mellem EU-lande, hvor smitten med coronavirus er på samme niveau, kan genåbne.

Mest sete på tvsyd.dk