Torben og Ilze føler sig uretfærdigt behandlet: Ilze måtte ikke stemme ved EP-valget

Fire personer blev søndag afvist i Broager, da de mødte op for at stemme til Europa-Parlamentsvalget.

Som mange andre tog ægteparret Torben og Ilze Nyby hinanden i hånden søndag for sammen at tage ned og stemme ved deres valgsted i Broager ved Sønderborg.

Men da de kom frem til valgbordet, var det kun Torben Nybys navn, der kunne findes på valglisten. Ilze Nybys navn var der ikke, og dermed fik hun et nej til at stemme ved Europa-Parlamentsvalget i dag.

Hun er fra Letland og dermed EU-borger, så hun har ret til at stemme ved Europa-Parlamentsvalget.

- Jeg føler mig uretfærdigt behandlet. Jeg syntes ikke, det var rart, siger Ilze Nyby. 

Jørn Lehmann er valgformand i Broager, og han bekræfter over for TV SYD, at yderligere tre personer, der kommer fra udlandet, er blevet afvist på samme måde i Broager i dag.

Et brev, der ikke blev modtaget 

Hos Sønderborg Kommune lyder forklaringen, at Ilze Nyby skulle have modtaget et brev fra Indenrigsministeriet i februar i sin e-boks, hvor der stod, at hun skulle registrere sig for at komme på valglisten.

Men det brev har hun, ifølge ægteparret, ikke modtaget.

- Vi har kigget hendes e-boks igennem. Indbakke, slettet post. Det hele. Hun har ikke modtaget noget brev, understreger hendes mand Torben Nyby.

Samtidig undrer det ægteparret, at Ilze Nyby har skullet registrere sig for at komme på valglisten.

For hun stemte nemlig i Danmark ved det seneste Europa-Parlamentsvalg i 2014. Derfor burde hun automatisk være tilmeldt valglisten.

Ilze var sikker på, at hun kunne stemme 

Til gengæld modtog Ilze Nyby den 15. maj en SMS fra Sønderborg Kommune, hvor der stod: Så er der 11 dage til Europa-Parlamentsvalget den 26. maj. Dit valgkort kommer med posten i ugen op til valget.

Den 15. maj sendte Sønderborg Kommune en SMS til Ilze Nyby. Her stod der, at hendes valgkort var på vej. 
Den 15. maj sendte Sønderborg Kommune en SMS til Ilze Nyby. Her stod der, at hendes valgkort var på vej. 
Foto: Privatfoto

Derfor troede Ilze Nyby, at alt var, som det skulle være, men da hun ikke modtog noget valgkort, begyndte hun at tænke, at der var noget galt.

Ilze Nybys formodning var sand.

Kommune fralægger sig ansvar 

Pernille Lentfer er chef for byrådssekretariatet i Sønderborg Kommune. Hun forklarer, at det ikke er kommunens skyld, at Ilze Nyby ikke har kunnet stemme i dag.

- Alle EU-borgere har fået en skrivelse fra Indenrigsministeriet tilbage i februar om at blive optaget på valglisten, og det skulle Ilze Nyby også have fået, understreger Pernille Lentfer over for TV SYD.

Efter at have modtaget SMS’en fra Sønderborg Kommune var Ilze Nyby sikker på, at hun kunne stemme. Men den SMS betyder ingenting for ens ret til at stemme, lyder det fra Sønderborg Kommune.

- Den er blevet sendt ud til alle på baggrund af de oplysninger, som teleselskaberne har, forklarer Pernille Lentfer. 

Sønderborg dropper SMS-løsning

Det betyder, at personer under 18 år og personer, der i dag ikke bor i Sønderborg Kommune, også har modtaget beskeden.

- Vi er blevet kontaktet af flere, som har undret sig over den SMS, og derfor har vi besluttet ikke at sende den slags fremover, siger Pernille Lentfer.

Hun afviser, at de har begået en fejl og understreger, at Sønderborg Kommune ikke har kunnet give Ilze Nyby lov til at stemme i dag, når hun ikke var registreret på valglisten. 

Cirka 20 personer har oplevet det samme som Ilze

TV SYD har været i kontakt med Økonomi- og Indenrigsministeriet, der ikke kan udtale sig i den konkrete sag.

Valgkonsulent i ministeriet Christine Boeskov understreger, at ministeriet har sendt breve ud til borgerne tilbage i februar, hvor de forklarer, at de skal registrere sig for at komme på valglisten.

Alligevel er ministeriet i dag blevet kontaktet af cirka 20 personer, der har oplevet det samme som Ilze Nyby.

- Vi har ikke kunnet konstatere nogle fejl i de sager, vi har undersøgt. Vi kan se, at brevene er blevet sendt til dem, siger Christine Boeskov. 

Hun gætter på, at der kan være andre grunde til, at folk ikke står på valglisterne, selvom de troede det. 

- Det kan være, at nogle EU-borgere tror, at de automatisk bliver tilmeldt valglisten ved Europa-Parlamentsvalget, som man gør ved regional- og kommunalvalg, siger Christine Boeskov.

Hun mener, at man fra Økonomi- og Indenrigsministeriets side har gjort, hvad der er nødvendigt for at oplyse borgerne om, at de selv skal registrere sig.