Afgående borgmester: - De er kommet skævt fra start

Jørn Pedersen kalder det "dødtrist", at medierne har talt om præsidentvalg i Kolding.

Hverken Villy Søvndal fra Socialistisk Folkeparti (F) eller Eva Kjer Hansen fra Venstre (V) endte med at få borgmesterposten, selvom medierne længe havde talt om "præsidentvalg" mellem netop dem.

I stedet løb Det Konservative Folkeparti og Knud Erik Langhoff (C) med tre mandater og en borgmesterpost.

Den afgående borgmester, Jørn Pedersen (V), er overrasket over resultatet.

- Jeg tror ikke, mange vælgere havde forestillet sig, at Det Konservative Folkepartis borgerlige mandat ikke ville blive brugt til at tale sammen med de andre borgerlige partier, siger han.

- Både Eva og Villy er blevet sat uden for døren

At valget i Kolding af flere analytikere og i medierne er blevet kaldt et "præsidentvalg", ærgrer også Jørn Pedersen.

- Det er dødtrist for de over 100 kandidater, der ellers er opstillet, at det kun er to, der får opmærksomhed. De har ikke haft mulighed for at få deres dagsorden frem, og det, synes jeg, er ærgerligt, siger han.

Han noterer også, at der aldrig har været så mange pressefolk på rådhuset, som der var tirsdag nat.

Villy Søvndal (F) og Birgitte Munk Grunnet (A) lægger stemmer til en konservativ borgmester Knud Erik Langhoff (C) i Kolding.
Villy Søvndal (F) og Birgitte Munk Grunnet (A) lægger stemmer til en konservativ borgmester Knud Erik Langhoff (C) i Kolding.
Foto: Nicolai Reinhold, TV SYD

Han gør opmærksom på, at det hverken er Eva Kjer Hansen eller Villy Søvndal, der bærer skylden, men at det alene er medierne, der har stillet det op som et "præsidentvalg".

Det kan have haft indflydelse på resultatet, mener han.

- Jeg tror absolut, det har gjort noget. Nok er Villy Søvndal med i kredsen, men han er hverken blevet borgmester eller viceborgmester. Både han og Eva Kjer Hansen er blevet sat uden for døren, i forhold til hvad deres ambition var, siger han. 

- Det er trist for demokratiet

Eva Kjer Hansen talte natten til onsdag om ”en ny kultur i Kolding byråd, hun ikke har set før”, og det samme har Jørn Pedersen bidt mærke i.

- Vi har ikke set den her måde ikke at snakke med hinanden før. Det er starten på de næste fire år, og jeg mener næsten ikke, man kan komme mere skævt fra start, siger han.

- Alle partier har sagt, at de ville det brede samarbejde - og så gør de noget helt andet. Det, synes jeg, er trist for demokratiet.