Har du sat dig ind i det "oversete valg"? Det er dit ansvar, siger ekspert

Den 16. november skal du stemme til kommunalvalget. Men har du sat dig ind i det andet valg på dagen?

Det er nok de færreste, der ikke har opdaget, at vi snart skal til stemmeurnerne. 

Den 16. november er der nemlig valg til landets kommunale poster, hvor i alt 9.167 kandidater håber at få vælgernes krydser. 

Men ifølge eksperter er der ikke så mange vælgere, der tænker på det andet valg på den samme dag. Der skal nemlig også sættes krydser til landets fem regionsråd, hvor der til sammenligning er 1.351 kandidater, ifølge KMD.

Eksperterne kalder det for et overset valg. 

Samme eksperter hæfter sig ved, at der findes rigtig meget forskning i kommunalvalgsmekanismer, men stort set intet om regionsvalg. 

Så hvordan kan et valg blive overset?

132,1 milliarder kroner

Så mange penge har regionerne budgetteret med for 2021, hvor knap 122 milliarder kroner er gået til sundhedsområdet. Til sammenligning har landets 98 kommuner budgetteret med serviceudgifter for 267,5 milliarder kroner og investeringer for 21,5 milliarder kroner.

Fem regioner forvalter altså næsten halvt så meget som 98 kommuner, men alligevel er det kommunernes arbejde, som fylder i valgkampen. 

FEM HURTIGE OM REGIONSVALG

Der skal vælges 41 medlemmer til regionsrådet.

Der er 246 kandidater til regionsrådet i Region Syddanmark.

Der er 277 kandidater til regionsrådet i Region Midtjylland, som Horsens og Hedensted kommuner hører under.

I alt er der 1.351 kandidater til valget i de fem regioner.

Medlemmerne af kommunalbestyrelser og regionsråd vælges for fire år. Valgperioden regnes fra 1. januar, og samtlige medlemmer afgår den 31. december i det år, hvor nyvalg har fundet sted.

- Det er mange penge i regionerne, som lever et stille liv, siger Ulrik Kjær, professor på Institut for Statskundskab på Syddansk Universitet. 

Ifølge Ulrik Kjær er det kommunernes politikområder, som gør, at de fylder i valgkampen, debatterne og i stuerne. Kommunerne servicerer ældre, børn, sociale forhold, trafik og den nye højdespringer klima. 

- Kommunerne løber med opmærksomheden, fordi de har flere opgaver tæt på borgerne. Regionernes opgaver er primært sundhed og sygehuse, hvor vælgerne føler, at de får hvad de har brug for, når det er nødvendigt, siger han.

Ulrik Kjær fremhæver også regionernes udfordring på deres eget område. 

- Sundhed er vigtigt for den siddende regering, så regionerne har svært ved at blande sig og bliver glemt, siger han. 

Rune Stubager er ligeledes professor i statskundskab, men ved Aarhus Universitet. Han er enig i, at det er kommunalvalget, som løber med opmærksomheden.

Han hæfter sig ved, at der også var lav interesse for amtsrådsvalgene, som var det, landet var delt op i, før regionerne erstattede dem i 2007.

- Regionsrådspolitikere har mindre indflydelse, og de bestemmer over afgrænsede områder og kan ikke udskrive skatter. Det er kommunalpolitikerne, som administrerer den dyre og nære velfærd, siger han. 

Også Rasmus Tue Pedersen, seniorforsker ved Vive bekræfter, at regionsvalget er overset.

Ved de seneste to kommunal- og regionsvalg har stemmeprocenten ligget stabilt.
Ved de seneste to kommunal- og regionsvalg har stemmeprocenten ligget stabilt.
Foto: Indenrigsministeriet

Han mener, at det ikke er tydeligt for vælgerne, hvad regionerne laver. Til sammenligning bliver vælgerne ofte eksponeret for politik fra Folketinget og kommunalpolitik, der er meget konkret og påvirker vores hverdag. 

- Kommunalpolitik er skoler, normeringer i børnehaver og ældrepleje, og det kan man forholde sig til, siger han. 

Han er også overbevidst om, at hvis regionsrådsvalget ikke var samme dag som kommunalvalget, så ville stemmeprocenten være lav. 

- Det er jo et udtryk for, at almindelige mennesker har et liv og ikke aktivt går ud og opsøger en masse viden om regionspolitik, siger han. 

Hvad siger kandidaterne?

Den tidligere operasanger Sten Byriel er Liberal Alliances spidskandidat til kommunalvalget i Vejle og regionsvalget i Syddanmark.

Han oplever en stor forskel mellem de to valgkampe. 

- Jeg kalder regionsvalget 'det glemte valg'. Interessen for det nære er meget større end for  regionen, siger han. 

Sten Byriel er spidskandidat for Liberal Alliance til regionsrådet i Region Syddanmark og byrådet i Vejle Kommune.
Sten Byriel er spidskandidat for Liberal Alliance til regionsrådet i Region Syddanmark og byrådet i Vejle Kommune.
Foto: Liberal Alliance

Han oplever, at den almindelige vælger har svært ved at skelne mellem de områder, som kommunalpolitikere og regionspolitikere har indflydelse på. Kommunale debatter handler om nære værdier som cykelstier og ældrepleje, hvor regionsdebatter generelt tager det hele op i et helikopterperspektiv. 

- Jeg synes også, at det er svært at være synlig i regionsvalgkampen. Syddanmark er jo stort. Jeg har ført valgkamp fra Tønder til Thyregod til Nyborg. Man kan ikke nå at blive en person, som folk har en relation til, siger han. 

Margit Lund-Cramer fra Kristendemokraterne stiller op til kommunalvalg i Kerteminde og regionsvalg i Syddanmark.

Hun oplever også en stor forskel mellem de to valg. Hun mener, at der er en ringe opbakning til regionsvalget sammenlignet med kommunalvalget og betegner regionsvalget som "overset". 

Margit Lund-Cramer er uddannet sygeplejerske og kandidat i sundhedsvidenskab. Hun underviser på UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole.
Margit Lund-Cramer er uddannet sygeplejerske og kandidat i sundhedsvidenskab. Hun underviser på UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole.
Foto: Kristendemokraterne

- Jeg tror, at befolkningen ikke forstår, hvor vigtigt det er. Vi har en opgave med at synliggøre, hvad det er for nogle opgaver og beslutninger, der bliver truffet, siger hun. 

Hun fortæller, at hun deltager i en til to debatter om ugen om kommunalpolitik. 

- Men jeg har næsten ikke oplevet regionsvalget. Jeg skriver læserbreve og skriver på sociale medier, men ellers er regionsvalget usynligt, siger hun. 

Anne Skau Styrishave er kandidat i Odense kommune og spidskandidat for Radikale Venstre til regionsvalget i Syddanmark. 

Hun mener ligeledes, at regionsvalget er overset.

Anne Skau Styrishave er kandidat til kommunalvalget og spidskandidat til regionsrådsvalget i Syddanmark.
Anne Skau Styrishave er kandidat til kommunalvalget og spidskandidat til regionsrådsvalget i Syddanmark.
Foto: Radikale Venstre

- Jeg synes, at det er ærgerligt, at der er mere opmærksomhed på kommunalvalget. Der er mange vigtige beslutninger i regionerne, men det er ikke alle, som er opmærksomme på, at der er to valg, siger hun. 

Tilbage er otte dage til valget mellem tusindvis af kommunalkandidater og nogle hundrede regionskandidater, hvor flere også opstiller til kommunalvalget. 

Professor i statskundskab Ulrik Kjær mener, at vi alle har et ansvar for at ryste op i regionernes ansvarsområder. 

- Politikerne har et ansvar for at forklare, hvor meget politik der er i det, men vælgerne har også et ansvar for at efterspørge politikken hos kandidaterne, siger han.