Tre gange Kley i lygtepælene

Hans-Iver, Hans Fedder og Katharina Kley stiller alle op til kommunalvalget for Slesvigsk Parti i Haderslev og Aabenraa.

Når der er kommunalvalg den 16. november, så vil man kunne støde på navnet Kley flere steder.

Familien stiller nemlig tre mand stærke op til valget. Hans-Iver og Hans Fedder Kley i Haderslev og Katharina Kley i Aabenraa Kommune. 

De repræsenterer alle tre Slesvigsk Parti, og det glæder far, Hans-Iver Kley.

- Jeg er virkelig en stolt far. Jeg er glad for, at de er politisk interesserede, og at det så er for samme parti som mig, det gør bare glæden endnu større, siger Hans-Iver Kley.

I fars fodspor?

For Hans-Ivers søn, Hans Fedder, der er 20 år gammel, er det første gang, han selv stiller op som kandidat for et parti, men absolut ikke hans første møde med valgprocessen.

Han fortæller, at han har været med til valgkampene, siden han var otte år gammel, hvor han både har været med til at sætte valgplakater op og delt flyers ud på gågaden i Haderslev.

quote

Nogle gange kan aftensmaden godt minde lidt om et bestyrelsesmøde.

Hans Fedder Kley

Men nu er det altså hans eget portræt, der hænger i lygtepælene og hans egen dagsorden, der er i fokus.

- Jeg har aldrig været med på valgnatten før, så det glæder jeg mig enormt meget til, siger Hans Fedder Kley.

Ligeledes er det også første gang, at Katharina Kley, der er 18 år gammel, stiller op som kandidat til et kommunalvalg.

De anerkender begge to, at de nok er blevet påvirket lidt hjemmefra, men mener ikke, at det udelukkende er fordi, at deres far er kandidat for Slesvigsk Parti, at de selv er endt på deres kandidatliste.

De har altid interesseret sig for, hvad der rører sig i lokalsamfundet, og dét er deres største motivation.

Tre mand stærk

Når man er tre familiemedlemmer, der stiller op for det samme parti til det samme kommunalvalg, så kan man ikke undgå, at det også kommer til at fylde meget i hjemmet.

- Nogle gange kan aftensmaden godt minde lidt om et bestyrelsesmøde, siger sønnen, Hans Fedder Kley.

Men det er faktisk ikke så langt fra, hvordan det plejer at være hos familien Kley, hvor lokalsamfundet og politik generelt altid har fyldt meget ved aftensmadsbordet.

quote

Vi møder tit fordommen om, at vi kun er et mindretalsparti, men sådan er det ikke.

Katharina Kley

- Vi er vokset op med, at det var helt naturligt at lave frivilligt arbejde, og at det var vigtigt at engagere sig i lokalsamfundet, siger Katharina Kley.

Hans-Iver Kley fortæller også, at det ofte gør det sjovere, at de alle tre stiller op for samme parti. Snakken kan for eksempel godt falde på, hvem der får flest stemmer til det kommende kommunalvalg.

- Det er selvfølgelig ikke helt fair, når jeg har været med et par gange, siger han.

Men selvom Hans-Iver har været med flere gange, så peger han også på, at de hver især har deres styrker. Han mener for eksempel, at Katharina og Hans Fedder kan vinde på, at de har bedre fat i de unge stemmer.

Slesvigsk Parti er ikke et mindretalsparti

De tre familiemedlemmer er dog heller ikke helt politisk enige, for børnene, Katharina og Hans Fedder Kley, går noget mere op i ungdomspolitik, og nogle af deres mærkesager er også, at de ønsker, at flere unge bliver i henholdsvis Aabenraa og Haderslev i stedet for at flytte til de større byer.

Én ting er de dog helt enige i. De har nemlig alle rødder i det tyske mindretal, men det fylder for meget, når man taler om Slesvigsk Parti, mener de.

Slesvigsk Parti er ikke bare et mindretalsparti. Det er et lokalt parti, der repræsenterer Sønderjylland, og herunder hører også mindretallet.

- Vi møder tit fordommen om, at vi kun er et mindretalsparti, men sådan er det ikke, siger Katharina Kley.

- I vores valgprogram er der én side om det tyske mindretal, og 25 sider der handler om lokal politik i Sønderjylland, siger Hans Fedder Kley.