Uenigheder fra første fløjt i præsident-duel: - Du taler Kolding ned, Villy

To spidskandidater har tiltrukket sig ekstra opmærksomhed inden valget. Eva Kjer Hansen og Villy Søvndal er begge tidligere ministre og drømmer begge om at indtage borgmesterkontoret i Kolding.

Spidskandidaterne til byrådet i Kolding Kommune fik tirsdag en af de sidste chancer for at markere sig, inden vi går til stemmeurnerne 16. november. 

Der var nemlig dækket op til kommunalvalgdebat på IBC Innovationsfabrikken i udkanten af Kolding by. 

To af kandidaterne har allerede inden valget tiltrukket sig ekstra opmærksomhed. Det er nemlig to tidligere ministre, der gerne vil indtage borgmesterkontoret på Koldings Akseltorv: SFs Villy Søvndal (F) og Venstres Eva Kjer Hansen (V).

Uenigheder fra første fløjt

Meget af debatten handlede om, hvordan kommunen skal beholde mange af de borgere, der pendler til Kolding for at arbejde, men altså også i fremtiden skal have bopæl i kommunen.

Allerede under det første emne kom forskellighederne til udtryk mellem de to hovedpersoner. Søvndal vil have velfærd - Kjer Hansen vil have bedre forudsætninger for erhvervslivet og flere kulturtilbud som 'lokkemad'.

- Velfærden spiller en vigtig rolle, men det er ikke det vigtigste parameter. Det handler også om virksomheder og kulturelle arrangementer, sagde den tidligere Venstre-minister.

quote

Problemet er, vi ikke forvalter tingene godt nok.

Villy Søvndal, borgmesterkandidat, SF, Kolding Kommune

Hun pegede også på, at koldingenserne skal være bedre til at tale kommunen op - og ikke ned. 

Vært Anders Køpke Christensen spurgte opfølgende, om hun synes, der er nogen, som taler byen ned, og svaret kom prompte:

- Ja, det synes jeg, Villy Søvndal gør, lød det kortfattet.

Det postulat stod ikke ubesvaret ret længe. Den tidligere udenrigsminister fra SF lod vide, at han har boet i kommunen i mere end fire årtier, og han - også på afstand - har oplevet, at tingene ifølge ham ikke er gået, som de burde.

-  Det gør jeg heller ikke (taler Kolding ned, red.). Jeg har boet her i 45 år. Jeg boede har også, da jeg var i Folketinget. 

- Jeg holder af kommunen. Problemet er, at vi ikke forvalter tingene godt nok. Det er gået i stå i Venstre og Dansk Folkepartis 12 år ved magten, siger Villy Søvndal.

Villy Søvndal taler Kolding ned, mener Eva Kjer Hansen.
Villy Søvndal taler Kolding ned, mener Eva Kjer Hansen.
Foto: Kasper Buch Petersen, TV SYD

Ked af "præsidentvalg"

Selvom tonen var skarp under debatten, kunne begge, efter studielyset var slukket, blive enige om én ting: At valgkampen bliver gjort til en duel mellem Eva Kjer Hansen og Villy Søvndal er ikke noget, der gør nogen af dem udpræget begejstrede.

- Det er ærgerligt, hvis det kommer til at skygge for den politiske diskussion, for jeg synes, det er den politiske diskussion, der er interessant for vælgerne, siger Eva Kjer Hansen.

SFs Villy Søvndal er enig i, at en kommunal valgkamp ikke skal være en duel. Eksempelvis har en række andre kandidater også meldt sit kandidatur til borgmesterposten.

- Vi forsøger at nedtone det og undgå, at det kun bliver en kamp mellem Eva Kjer og mig, og det vil vi fortsætte med, fordi det også er vigtigt, at andre partier er med. 

- Vi har også et ønske om, at det går andre partier, som vi skal samarbejde med, godt, siger Villy Søvndal.

Se KV21 - Debat fra Kolding på TV SYD PLAY.