Venstre blev størst i Kolding - alligevel er de ikke med i samarbejde

Venstre og Eva Kjer Hansen blev det største parti i Kolding Kommune, men er indtil videre ikke med i den foreløbige aftale.

- Vi fik ikke tilbudt noget som helst.

Sådan lyder ordene fra Venstres frontfigur i Kolding Kommune Eva Kjer Hansen (V), efter hun og partiet er blevet holdt uden for forhandlingerne med Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre og Det Konservative Folkeparti. 

Og den handling falder ikke i god jord hos den tidligere minister. 

- Jeg synes, det er hamrende ærgerligt, når vi nu har et flertal i den blå familie, at de Konservative så sælger ud. Alle har givet køb på deres politiske udgangspunkt, og det, synes jeg, er ærgerligt. Man bryder den tradition, der er i Kolding for et bredt samarbejde, og i stedet har man lavet en meget smal aftale. Det er trist, siger hun. 

For Villy Søvndal er handlingen ikke trist, men en aftale som er det bedste.

- Det, vi gjorde for Kolding i går, var ikke trist for Kolding, tværtimod. Vi har lavet en aftale, der rækker hen over midten, og vi har i øvrigt også inviteret Venstre og Dansk Folkeparti, siger han. 

Villy Søvndal fortæller til TV SYD, at aftalen gør, at SF får nogle af de udvalgsposter, som de gerne ville have, og da muligheden for at lave et samarbejde bød sig, tog de teten.

Villy Søvndal (F) og Birgitte Munk Grunnet (A) lægger stemmer til en konservativ borgmester Knud Erik Langhoff (C) i Kolding.
Villy Søvndal (F) og Birgitte Munk Grunnet (A) lægger stemmer til en konservativ borgmester Knud Erik Langhoff (C) i Kolding.
Foto: Nicolai Reinhold, TV SYD

En ny kultur i Kolding

Invitationen til samarbejdet fra konstitueringsgruppen er dog ikke noget, Eva Kjer Hansen giver meget for.

- Vi fik ikke tilbudt noget som helst, og det er helt skævt, når Villy Søvndal siger, han er optaget af indholdet. Det er lige præcis det, han ikke har været, for hvis han ville det brede samarbejde, så havde de selvfølgelig også kaldt os til møde i går aftes, og det skete overhovedet ikke. Vi kunne slet ikke komme i kontakt med nogen som helst.

En anden person, som havde en finger med i samarbejdet, er den socialdemokratiske kandidat Birgitte Munk Grunnet. Hun er gået med til det af én simpel årsag.

- Jeg gør det, fordi vi kan få ret meget socialdemokratisk politik igennem, siger hun.

Eva Kjer Hansen talte natten til onsdag om ”en ny kultur i Kolding byråd, hun ikke har set før”, og det samme har den tidligere Venstre-borgmester, Jørn Pedersen, også bidt mærke i.

- Vi har ikke set den her måde ikke at snakke med hinanden før. Det er starten på de næste fire år, og jeg mener næsten ikke, man kan komme mere skævt fra start, siger han.

- Alle partier har sagt, at de ville det brede samarbejde - og så gør de noget helt andet. Det, synes jeg, er trist for demokratiet, afslutter han.