TV der bevæger dig

100.000 skoleelever løber penge ind til børns lunger

Danske børnelunger har det ikke godt, lyder det fra Børnelungefonden.

Gaia inden dagens løb. Foto: Nikolaj Toftgaard

Skoleelever fra 305 danske skoler snører i dag løbeskoene og deltager i ’Team Rynkeby Skoleløbet’. Her skal børnene løbe penge ind Børnelungefonden. En af børnene er 12-årige Gaia, der løber ved Aslev Skole i Varde.

- Jeg vil gerne give andre motivation og vise, at man kan en masse ting, siger Gaia til TV SYD.

Hun er født med en alvorlig lungesygdom, og det første halvandet år af hendes liv var hun indlagt 19 gange på grund af lungeproblemer.

- Jeg har ikke så meget luft som mine kammerater og skal også passe mere på mig selv, siger hun.

Siden hun var et halvt år gammel har hun været syg. Gaia har blandt andet fået fjernet en del af sin venstre lunge. I dag har hun det bedre, men døjer med astma.

Læs også Skole-elever går på påskeferie med en løbetur og hjælper syge børn

Rekordmange løber med

I alt deltager 94.000 skoleelever fra 305 danske skoler i årets ’Team Rynkeby Skoleløbet’, og det er det højeste antal nogensinde.

- Gaia var meget syg med infektion, men fordi man opdagede det tidligt har hun det bedre i dag, siger Anne Brandt, direktør i Børnelungefonden, til TV SYD. Hun er i dag med på Aslev Skole, for at sætte løbet i gang.

Sidste år blev der samlet 7,5 millioner kroner ind i Danmark, og de penge, der bliver samlet ind i år skal bruges til forskning

- Børnelunger i Danmark har det ikke så godt, og derfor er det her arbejde utrolig vigtigt, siger Anne Brandt, direktør i Børnelungefonden, til TV SYD.

Også skoleelever i Norge, Sverige og Finland deltager. I alt løber 245.000 elever med i løbet i år.