18 nye kunstværker indviet i Varde

Visionen om at gøre Varde til Danmarks kunstby fik yderligere liv, da 18 nye kunstværker lørdag formiddag blev indviet i bymidten.

18 værker af danske og internationale kunstnere kan fra i dag lørdag opleves forskellige steder i Varde midtby og i Varde Garten.

Forhåbningen er, at værkerne skal udbygge interessen for kunst hos borgerne i kommunen, øge antallet af besøg og brande Varde Kommune i forhold til bosætning, fremgår det af et referat fra det seneste møde i Udvalget for Kultur og Fritid i Varde Kommune.

- Varde skal være Danmarks førende kunstby. Det er ikke så normalt med så højt mål i en vestjysk provinsby, men med bidrag fra Poul Erik Bech Fonden kan vi markedsføre os positivt som kulturby, siger borgmester i Varde Kommune, Erik Buhl (V). 

 
 
Foto: Finn Grahndin, TV SYD

Ikke en mulighed uden Poul Erik Bech Fonden

Det er Poul Erik Bech Fonden, der har købt kunstværkerne, og det er netop Poul Erik Bechs bidrag, der gør ambitionerne om at blive førende kunstby til en mulighed.

Varde Kommune har i 2020 kun afsat 339 kroner per indbygger til kultur. Af TV SYDs 14 kommuner er beløbet i Varde Kommune det næstlaveste. Kun Hedensted Kommune bruger færre penge. Her er 184 kroner per indbygger afsat til kultur i 2020.

Så meget bruger kommunerne på kultur

Derfor indrømmer Erik Buhl (V) gerne, at den høje ambition ikke ville være en realitet uden Poul Erik Bech Fonden.  

- Uden hans medvirken havde det ikke været muligt at købe de 18 nye værker. Vi er dybt taknemmelige for, at han vil gøre så stor en forskel for lokalområdet, for ellers kunne vi ikke realisere vores høje ambitioner inden for det kommunale budget siger borgmesteren.

Poul Erik Bech foran et af de nye kunstværker.
Poul Erik Bech foran et af de nye kunstværker.
Foto: Finn Grahndin, TV SYD

Flere penge til vedligehold

Varde Kommune står for udgiften til opstilling og vedligehold. En post der, for vedligehold af samtlige kunstværker i kommunen, er afsat 152.000 kroner til årligt.

Den pulje forventes ikke at være tilstrækkelig på grund af de mange nye skulpturer. Derfor har Udvalget for Kultur og Fritid vedtaget, at beløbet stiger med 10.000 kroner for hvert værk, kommunen har sagt ja til. 

Udvalget forventer, at udgiften til opsætning af skulpturerne vil være på cirka 5.000 - 15.000 kroner per skulptur.