Alvorlig mangel på lærlinge i hele Danmark - nyt fællesskab skal vende udviklingen
For få unge vælger en erhvervsuddannelse, og i 2030 vil der mangle op mod 99.000 faglærte. Et nyt netværk skal være med til at vende tendensen ved at styrke fællesskabet blandt lærlinge i Varde Kommune.
Kokkeelev Rebecca Kømmel Nielsen er i køkkenet på Arnbjerg Pavillonen i Varde. Hun er ved at lave en særlig dessert med hvid chokolade.
Men ellers ser det faktisk lidt sort ud. I 2030 vil Danmark mangle op mod 99.000 faglærte ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
Det kalder altså på, at flere unge vælger en erhvervsuddannelse, hvis danske virksomheder ikke skal komme til at mangle faglært arbejdskraft.
Hygge i loungen
I Varde vil politikerne forsøge at vende den udvikling. Det sker samarbejde med erhvervsforeningen ProVarde. Lærlinge Lounge hedder initiativet. Otte arrangementer med biograftur - som i dag tirsdag - bowling, foredrag og meget andet. Formålet er, at lærlingene her skal møde hinanden og måske finde sig et par lærlinge-kammerater.
- Det er en rigtig god ide, så vi kan komme til at kende hinanden på tværs af brancherne, siger Rebecca Kømmel Nielsen.
80 lærlinge har tilmeldt sig Facebook-gruppen. De kommer fra 23 forskellige faggrupper og 25 forskellige virksomheder.
De lydløse
50 lærlinge mødte op i dag i Varde Bio for at blive introduceret til Lærlinge Lounge. Og for at se en snigpremiere på den danske film De lydløse. Lidt mere forkælelse: En sandwich, en vand og en goodie bag.
Nogle kom i Varde Bio med flere lærlinge-kollegaer fra deres arbejdsplads.
- Vi er i alt ni lærlinge på Arnbjerg pavillonen, så for os er det lidt lettere, men mange andre lærlinge er måske alene eller har kun en mere på deres arbejdsplads. Så er Lærlinge Lounge jo en god ide for at styrke det sociale sammenhold, siger hun.
Ønske-lærling
Mads Paulsen er tredje års lærling som automatiktekniker i Varde. Han er her alene, da hans lærlinge-kollega er på skole. Han er glad for Lærlinge Lounge fordi han kommer fra Børkop ved Vejle og er ret ny i Varde. Han synes, det er lidt svært at få venner her, men håber nu at få sig en ny kammerat. Han er klar til at blive boende i byen.
- Jeg håber, at jeg efter uddannelsen kan få et fast job på min arbejdsplads. Det er i hvert fald planen, siger han.
Og det er netop ønske-scenariet for politikerne. At initiativet fører til at flere lærlinge vil komme til Varde - og endnu bedre bosætte sig i byen som gode skatteborgere og stifte familie.
- Vi er meget bevidste om, at det bliver stadig sværere at få lærlinge. Det gælder for de fleste kommuner i Danmark, så med Lærling Lounge vil vi gerne markere os som landets bedste lærlingekommune, hvor de unge gerne kommer til, siger næstformand i udvalget for Arbejdsmarked og Integration, Claus Brink, Venstre.
Der mangler fisk i søen
Og politikerne mener det alvorligt. De har været oppe med pengepungen for at støtte Lærling Lounge.
- Hvis vi ikke gør noget nu, så forsvinder fiskene i søen til andre kommuner, siger Claus Brink.
Ejer og køkkenchef på Arnbjerg Pavillonen, Casper Rosendahl, roser det politiske initiativ.
- Dejligt at se, at politikerne har lyttet til vores bekymringer med at skaffe lærlinge i fremtiden, siger han.
Yngste
Ofte er en lærling den yngste ansatte på en arbejdsplads blandt mange voksne. Det gør det ikke altid lige nemt.
- Med Lærling Lounge kan lærlinge møde ligesindede og få et fællesskab her, siger Ulrikke Bendtson, der er ansvarlig for Lærlinge Lounge i ProVarde.
Her vil man også gerne gøre noget godt for netop lærlinge.
- Vi kan se, at der bliver gjort meget for de sociale på for eksempel de gymnasiale uddannelser. Vi synes, at det også må være sådan på ungdomsuddannelserne, siger hun.
Netværket tilbyder op til otte årlige møder. Næste gang er den 5. december.