Årtiers naturpleje og 170 millioner kroner risikerer at være spildt

Efter 20 års naturpleje risikerer Danmarks næstdyreste naturprojekt at lukke ned, fordi Miljøministeriet ikke længere vil finansiere det.

Operation Engsnarre, der ligger ved udløbet af Varde Å, er et af Danmarks dyreste og længstlevende naturprojekter. Men nu har miljøministeriet besluttet at trække sig ud af projektet, og det betyder, at engene efter 20 års naturpleje til 170 millioner kroner risikerer at blive pløjet op.

Nu er det op til Varde og Esbjerg Kommuner at betale regningen på 30-40 millioner kroner til de landmænd, der lægger jord til Operation Engsnarre, hvis projektet skal leve videre.

- Hvis man løber fra de aftaler, som staten hidtil har haft, så ender regningen hos kommunerne alene, og det synes vi ikke er rimeligt i en situation, hvor det også er nationale interesser, der er på spil, siger John Snedker (S), der er formand for Plan & Miljøudvalget i Esbjerg, til TV SYD.

En af visionerne bag naturprojektet er at forbedre forholdene for områdets naturlige plante- og dyreliv og ikke mindst for den lille hønsefugl Engsnarren, der tidligere brugte ådalen som et af sine vigtigste yngleområder.

Men ifølge miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) er naturprojektet ikke pengene værd. Der kan dog være tvivl om, hvordan han ved det. 

John Snedker (S) fra Esbjerg Kommune er overrasket over ministeriets beslutning, og frygter, at flere af kommunes naturprojekter vil lide samme skæbne. 

- Man fulgte det meget nøje, da det hed Ribe Amt, men så vidt jeg ved, er der ikke lavet lavet tællinger på hverken fugle eller planter siden, siger landmanden Ole Andresen, der har 40 hektar jord i Operation Engsnarre, til TV SYD.

I Esbjerg Kommune er holdningen en anden. Jens Futtrup, der er leder af natur-konsulentvirksomheden Myrthue, er overbevist om, at Operation Engsnarre har været en succes. 

- Vi kan se, at det har nyttet noget. Der er kommet andre græsser og anderledes planter ind, og vi kan også se ændringer hos fuglene, siger han.

Derfor ærgrer kommunen sig også over, at staten ikke længere vil spæde penge i projektet.  

- Hvis der er en landmand, der ikke ønsker at fortsætte de her ordninger, fordi kompensationen ikke er her, så vil mange års naturpleje med ét forsvinde. Og det tager rigtig mange år at få det genoprettet, siger John Snedker.