TV der bevæger dig

Beboere langs testveje frygter permanent højere fart

Et forsøg med højere fart på seks vejstrækninger er slut. Nu frygter beboerne på en af vejene, at den højere fartgrænse bliver permanent.

Beboere på Tingvejen frygter permanent højere fart. Foto: Heidi Godskesen Rasmussen, TV SYD

I fem år har bilisterne trådt lidt hårdere på speederen end de normalt må på seks vejstrækninger i Syd- og Sønderjylland.

Nu er Vejdirektoratets forsøg slut, men hastighedsgrænsen fortsætter indtil videre med at være 90 kilometer i timen, fordi der er gode erfaringer med ordningen.

Folk kører så stærkt og tager ikke hensyn. Så vi bliver nødt til at flytte os ud i grøften, hvis vi vil levende fra vejen igen.

På den ene af testvejene, Tingvejen ved Årre, frygter beboerne nu, at hastigheden bliver sat permanent op. Deriblandt to mødre på barsel.

- Det er så svært for os at komme ud at gå heromkring. Folk kører så stærkt, at man ikke har lyst til at gå her, siger Gitte Sidelmann fra Vrenderup til TV SYD, og fortsætter:

- Før, da der var fartgrænse på 80 kilometer i timen, kørte folk måske 90. I dag kører de meget mere. Jeg frygter, at de synes det har været et godt forsøg og gør det permanent.

Hos Rådet for Sikker Trafik forstår man bekymringen.

- Vi lavede en undersøgelse for en del år siden og den viste at seks ud af 10 af dem der bor ved landevejene føler sig utrygge. Og det er jo klart, at hvis man øger hastigheden, så bliver folk også mere usikre, siger dokumentationschef i Rådet for Sikker Trafik, Jesper Sølund, til TV SYD.

Tirsdag udgav Vejdirektoratet en evaluering af projektet. Her fremgår det, at den højere hastighed ikke har påvirket trafiksikkerheden i mærkbar grad. Men den opfattelse deler de ikke langs Tingvejen.

- Folk kører så stærkt og tager ikke hensyn. Så vi bliver nødt til at flytte os ud i grøften, hvis vi vil levende fra vejen igen. Det er ikke særlig betryggende at færdes her, siger Tania Kliver Thomsen fra Vrenderup til TV SYD.

Forsøg med 90 km/t på hovedlandevejsnettet – oversigt over strækninger

Strækning                                                                                                                            Længde
Rute 30 mellem Grindsted og Korskro (nordøst for Esbjerg)               ca. 12 km
Rute 26 mellem Rødkærsbro og Hanstholm                                                   ca. 31 km
Rute 25 mellem Tønder og Kolding                                                                       ca. 24 km
Rute 9 mellem Svendborg og Spodsbjerg                                                          ca. 4 km
Rute E55 mellem Nykøbing F. og Gedser                                                           ca. 7 km
Rute 8 mellem Sønderborg og Fynshav                                                              ca. 6 km
Rute 28 mellem Tarm og Hoven                                                                              ca. 7 km
Rute 18 mellem Herning og Holstebro                                                               ca. 2 km
Rute 22 ved Næstved Omfartsvej Vest                                                              ca. 3 km
Rute E39 ved Hirtshals                                                                                                 ca. 3 km

 

På disse seks vejstrækninger er der testet for højere fart. Foto: Vejdirektoratet