Bibliotek by night

Tre Varde-biblioteker har fremover åbent alle ugens 7 dage fra kl. 07.00 til 22.00 ? Ny teknik gør det muligt, og antal brugere ventes at stige markant.

Bibliotekerne i Agerbæk, Oksbøl og Ølgod får fra 7. april stærkt udvidede åbningstider og dermed også stærkt udvidede anvendelses-muligheder. De 3 biblioteker vil have åbent fra kl. 07.00 ? 22.00 hver dag 7 dage om ugen ? helligdage og enkelte andre dage undtaget.

Hermed vil mulighederne for at bruge dem som samlingssted for de lokale lånere også øges betragteligt. Lokale foreninger vil f.eks. i et vist omfang få mulighed for at bruge biblioteket som mødelokale i aftentimerne.

De ordinære lånere, hvis antal ventes at stige betragteligt, vil naturligvis høste store fordele af den nye tilstand, der er blevet mulig med økonomisk støtte fra Styrelsen for Biblioteker og Medier.

- For vore lånere vil der være meget store fordele forbundet med de nye åbningstider. Der vil stadig være personale i de perioder, hvor vi har åbent i dag, men når personalet går hjem til sædvanlig tid, vil de bare lade være med at låse døren, så lånerne kan agere frem til kl. 22, fortæller bibliotekschef Morten Kisbye.

Overvågede biblioteker

Der er blevet brugt omkring 500.000 kroner på at udvide åbningstiderne i Agerbæk, Oksbøl og Ølgod. Rigtigt mange af pengene er gået til overvågningsudstyr, og de tre biblioteker er i dag spækket med overvågningskameraer, så biblioteket ikke står helt ubevogtet hen.

- Man kan fortsat låne alt som bøger, tidsskrifter, musik, film og spil. Mulighederne bliver bare bedre, og fremover vil man f.eks. kunne nå at smutte på biblioteket på vej på job. Man må vel forvente en øget grad af rod og flere bøger der skal stilles på plads, men vi venter at lånerne belønner os for det gode initiativ ved en ansvarsfuld optræden, siger Morten Kisbye.

De tre omfattede biblioteker har i dag ca. 4.000 aktive lånere, og antal udlån ventes at stige markant. Der er bl.a. indført lignende projekt-forsøg i tre nordjyske kommuner, og herfra ved man, at antallet af aktive lånere stiger betragteligt ved disse udvidede muligheder.

Specielt for lånerne i Agerbæk vil forandringen næsten føles som fagre nye verden. Her har man i dag kun åbent 3 - 5 timer 2 dage om ugen. I Oksbøl har man hidtil haft åbent 19 timer fordelt på 5 hverdage. Fremover bliver det 105 timer på 7 dage.