Blåvands nye museumscenter indstillet til beton-pris

Tirpitz-bunkeren er opført af besættelsesmagten under anden verdenskrig og nu forvandlet til Museumscenter Blåvand af den verdensberømte danske arkitekt Bjarke Ingels - og nu indstillet til hæder for brugen af beton.

Der er tale om In-situ Prisen,  der uddeles af Fabriksbetonforeningen i Dansk Byggeri. Museet er opført ved Tirpitz-bunkeren, opført af besættelsesmagten under anden verdenskrig, og det er den verdensberømte danske arkitekt Bjarke Ingels, der har forvandlet betonbunkeren til et museum, der åbner udstilling til sommer.       
 
- Museumscenter Blåvand er nomineret til In-situ Prisen 2017 for udnyttelsen af betons potentiale som råt og robust materiale, der åbner museet op for publikum og passer ind i det barske Vesterhavsklima, siger Søren Holm Christensen, formand for Fabriksbetonforeningen, i en pressemeddelelse om nomineringen.

Bjarke Ingels Group har både været arkitekt og landskabsarkitekt for byggeriet af museet, mens Jacobsen og Blindkilde med hovedsæde i Aulum har opført byggeriet. 
I år var der et ekstraordinært stærkt felt af kandidater indstillet til In-situ Prisen. Der var mange projekter, der bød på spændende udnyttelse af betonens enestående formbarhed. De mange gode kandidater har betydet, at det har været en særlig stor udfordring at udpege de nominerede. Resultatet er, at alle årets nominerede kandidater på hver deres måde viser fantastiske unikke løsninger med in-situ støbt beton (in-situ = på stedet).

quote

Vi synes selv, at det er enestående byggeri, vi har fået, men det er dejligt, når det bliver bekræftet af fagfolk.

Claus Kjeld Jensen, museumsdirektør, Varde Kommune

- Det er fantastisk. Vi synes selv, at det er enestående byggeri, vi har fået, men det er dejligt, når det bliver bekræftet af fagfolk. Vi tror, at det vil smitte af på besøgstallet,  siger museumsdirektør  Claus Kjeld Jensen til TV SYD. 
To af de andre nominerede til den prestigefulde pris ligger også på historiske steder i landet. Det er Axel Towers og Kvæsthusmolen i København. Begge projekter tegnet af Lundgaard & Tranberg Arkitekter. Axel Towers ligger, hvor det tidligere forlystelsestempel National Scala, senere stormagasinet Anva og senest Scala med restauranter, biograf, diskotek og butikker lå. Mens Kvæsthusmolen ved Skuespilhuset i Indre København tidligere var trafikknudepunkt for passager- og godstransport til de store havnebyer og nu er blevet til et rekreativt byrum for københavnerne. 
Den fjerde nominering går til Faunapassagebroen ved Dyrehaven i Silkeborg, som sikrer, at skovens dyr frit kan færdes i hele Dyrehaven. 

Vinderen af In-situ Prisen afsløres den 30. marts ved en prisfest i Dansk Arkitektur Center.