Borgmestre i populære turistkommuner ser gerne åbning for udenlandske turister

Et forslag fra Konservative lyder på, at vaccinerede turister fra udlandet skal have mulighed for at komme til Danmark.

Blandt de kommuner, der er er særligt populære for udenlandske gæster, er der blandede holdninger til et forslag fra Konservative om at om at åbne grænserne for vaccinerede turister fra udlandet - men primært opbakning.

Landets næstmest populære kommune, når det kommer til antal turistovernatninger, er Varde Kommune. Her har de manglet de udenlandske turister siden coronaens indtog, siger Borgmester Erik Buhl (V).

- Alt der er med til at give et lys for enden af tunnelen, det hilser jeg velkommen, siger Erik Buhl (V).

Derfor bakker han ligesom Venstre, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige op om forslaget fra Søren Pape og Konservative, der mener, at man godt kan åbne Danmark for vaccinerede turister fra udlandet, hvis de kan dokumentere en vaccination godkendt af Det Europæiske Lægemiddelagentur. 

quote

Det er jo kun lige, når danskerne har ferie, at tallene ser fine ud. Der er sådan en historie om, at danske turister kan redde det. Det kan de ikke. Det er slet ikke aktuelt.

Erik Buhl (V), Borgmester, Varde Kommune

Det samme gør Tønders Borgmester, Henrik Frandsen (Tønder Listen).

- Jeg synes, det er en rigtig god idé. I det hele taget mangler vi lidt en langsigtet plan for turismeområdet. Det er noget, vi hører fra vores sommerhusudlejere, at specielt de tyske gæster er usikre, så de holder sig tilbage fra at booke, siger han.

Ifølge tal fra Visit Denmark er det i TV SYDs sendeområde kommunerne Varde, Tønder, Sønderborg, Billund og Fanø, der før corona havde flest overnattende gæster fra udlandet:

Kommune20192020
Varde3 599 8242 551 909
Tønder1 224 089914 282
Sønderborg739 085507 607
Billund718 690139 595
Fanø659 231488 559
Kilde: VisitDenmark

Faktisk så de to borgmestre gerne, at man gik længere og gjorde en bookning af overnatning til et anerkendelsesværdigt formål ved indrejse til Danmark, som det tidligere har været under grænselukningen til Tyskland. 

En anden mulighed er også, at ændre reglerne for udenlandske turister, så de minder om coronapasset i Danmark.

Det foreslår borgmester i Fanø Kommune, Sofie Valbjørn fra Alternativet. Hun er positivt stemt overfor tankegangen i forslaget fra Konservative, men hun mener, at for få udenlandske gæster på nuværende tidspunkt er vaccinerede.

- Det vil være en for lille målgruppe nu, men jeg synes tanken om, at tænke i samme baner som coronapasset, giver rigtig god mening. Hvordan man helt lavpraktisk skal gøre det, kan jeg ikke lige svare på, men jeg synes, det kunne give god mening at arbejde videre med, siger borgmesteren.

Frygter ikke for smitte

I Danmark er der eksempler på mutationer, der stammer fra Sydafrika, Brasilien og Storbritannien, og derfor skal en åbning også ske kontrolleret, mener Erik Buhl.

- Der var intet sidste år, der indikerede, at der var problemer med smittede gæster, så det er på høje tid, at vi får nogle turister ind i landet igen. Selvfølgelig med coronapas og test, siger borgmesteren i Varde.

quote

Når vi først åbner, så tager danskerne for eksempel til Mallorca, og så er der jo ikke mange bookninger fra deres side. Der har vi brug for tyske turister, og de skal vide det snart, så de kan booke deres ferie i Danmark.

Henrik Frandsen (Tønder Listen), Borgmester, Tønder Kommune

Coronapasset, som bliver indført d. 6. april, kan man få, hvis man har en test, der er maksimalt 72 timer gammel eller kan fremlægge dokumentation for en gennemført vaccination mod covid-19. 

Ligesom Sofie Valbjørn på Fanø, så borgmestrene i Varde og Tønder gerne, at man bruger principperne bag coronapasset i genåbningen for udenlandske turister. 

- Det skal jo ikke bare være en genåbning af vores grænser. Det kunne være et vaccinationspas eller en test, som ikke er mere end 24 timer gammel, som giver adgang. Ligesom man gør med for eksempel frisører, siger Henrik Frandsen.

Danskerne redder ikke sæsonen

Ifølge Vardes borgmester har de i kommunen en omsætning på 4 milliarder kroner indenfor turistområdet. Et beløb i den størrelsen kan de danske turister ikke stå for alene, hvis udenlandske gæster ikke får lov at komme på ferie i Danmark.

- Vi er glade for de danske turister. Men jeg tror omkring 70-75 procent af gæsterne i feriehuse i en normal sæson er udlændinge, og lang de fleste er tyskere. Det samme gælder for camping, hvor over halvdelen er udenlandske gæster, siger Erik Buhl. 

Derfor har kommunen behov for, at der åbnes op, mener han.

- Det er jo kun lige, når danskerne har ferie, at tallene ser fine ud. Der er sådan en historie om, at danske turister kan redde det. Det kan de ikke. Det er slet ikke aktuelt, siger han.

I Tønder Kommune frygter borgmester Henrik Frandsen for, at man kommer til at ende i en situation, hvor tyskerne allerede har booket ferie et andet sted, mens Europa bliver åbnet op for danskerne til sommer.

- Det er et spørgsmål om at redde sommerferiesæsonen, at vi får lavet en plan. Når vi først åbner, så tager danskerne for eksempel til Mallorca, og så er der jo ikke mange bookninger fra deres side. Der har vi brug for tyske turister, og de skal vide det snart, så de kan booke deres ferie i Danmark, siger han.

Regeringen har indkaldt partierne bage genåbningsaftalen til drøftelser om håndteringen af rejsevejledninger og vaccinepas tirsdag efter påske.  

Sundheden er det vigtigste

I Sønderborg Kommune har de normalt også mange udenlandske gæster, men her forholder den socialdemokratiske borgmester, Erik Lauritzen, sig således:

- Hvis det kan håndteres og vores sundhedsmyndigheder mener, det er forsvarligt, så ok. Jeg har ikke den kompetence, der skal til for at vurdere det, skriver han i en SMS til redaktionen og tilføjer:

- Jeg vil også gerne have gang i turistbranchen, men sundhedssikkerheden er det vigtigste, afslutter han. 

Hans partifælle i regeringen, politisk ordfører for Socialdemokratiet, Jesper Petersen, har i et skriftligt svar skrevet til TV 2:

Med den brede politiske rammeaftale om genåbning af Danmark, blev rejserestriktionerne forlænget til den 20. april.

Hvordan vi håndterer rejserestriktionerne, herunder anvender vaccinepas, i den videre kontrollerede genåbning af Danmark, vil regeringen diskutere med partierne bag genåbningsaftalen. Der er indkaldt til drøftelser om dette allerede på tirsdag.

Turisterhvervene er hårdt ramt af pandemiens konsekvenser, og regeringen har stor forståelse for ønsket om mere lempelige rejserestriktioner. Vi skal samtidig sørge for ikke at importere smitte og virusmutationer udefra.

Der er også en europæisk dimension her. Der er forhandlinger i EU om et fælles certifikat, som kan muliggøre rejser. Hvor man som borger kan dokumentere sin vaccination, og hvor der bliver en praktisk og troværdig måde at kunne føre kontrol. Regeringen presser på for, at den fælles EU-løsning bliver klar inden sommer og højsæsonen for turisme.