TV der bevæger dig

Bunkermuseum bliver guldkalv for Blåvand

Det nye museum, der er på vej i Tirpitz-stillingen ved Blåvand bliver en turistmagnet med hidtil uset styrke. Det mener ProVarde, der allerede har begyndt deres markedsføring af projektet - mere end et år, før det står færdigt.

04:36

Det nye museum kommer til at koste mere end 100 millioner kroner og er tegnet af den verdensberømte arkitekt Bjarke Ingels. Foto: Bjarke Ingels Group

1 af 6

Det nye museum er tegnet af det verdenskendte arkitektfirma Bjarke Ingels Group og bygningerne alene kommer til at koste i omegnen af 110 millioner kroner. Det spektakulære byggeri og udstillinger for næsten 40 millioner er faktorer, der potentielt kan trække kaskader af turister til Blåvand.

Stor opmærksomhed fra hele verden

Allerede før byggeriet af det nye museumscenter for alvor er påbegyndt, får det opmærksomhed fra alle kanter. Lige nu er tegningerne til museet f.eks. udstillet på The National Building Museum i Washington.

I Danmark markerer den lokale investering sig ved at være i top ti over de største byggeprojekter herhjemme i 2015.

- Det her bliver et fyrtårn for hele Varde Kommune. Det er et projekt, der er helt uden sidestykker i vores del af landet, og vi har enorme forventninger til, hvad det kommer til at betyde i forhold til turismen i området, fortæller Finn Erik Kristiansen, der er direktør i ProVarde, der arbejder for at styrke både erhvervslivet og turistbranchen i kommunen.

Kæmpe jorddonation fra nabo

Det store projekt kan kun blive til virkelighed, fordi Tirpitz-stillingens nærmeste nabo Ingerliste Helgesen har valgt at overdrage hele 87.310 kvadratmeter jord til museet.

En beslutning, der var ganske naturlig for familien, der har boet op og ned af betonbunkerne lige siden de blev bygget i 1940'erne.

- For os var der slet ingen tvivl om, at det var det rigtige at gøre. Det er helt i mine forældres ånd, fortæller Ingerlise Helgesen.

I "Naboer" klokken 15.00 og 19.55 kan du høre hende fortælle om sit liv i skyggen af det store fæstningsanlæg. Om tvangsevakueringen i slutningen af 1944 og om hvordan hendes familie lærte at leve med tyskerne i baghaven.