Byggefirmaer: - Ordrebøgerne bugner, men hænderne mangler

I Varde Kommune er det særligt svært at skaffe arbejdskraft. Især byggebranchen mangler ledige hænder og må takke nej til opgaver.

Firmaerne Schantz Byg og byggefirmaet Max Mathiesen begge med base i Varde Kommune har ordrebøgerne fulde, men mangler arbejdskraft. For begge firmaer gælder det, at de på stående fod kunne ansætte en håndfuld håndværkere i deres firmaer.

Schantz Byg har de seneste år haft en stor vækst. Det er især masser af kloakarbejde, der venter på at blive udført, men det kniber gevaldigt med at skaffe både kloakfolk og maskinførere, fortæller Flemming Schantz, der i disse dage blandt andet er ved at anlægge en tankstation midt i Varde by.

quote

Vi kan ikke opfylde alle kunders tilfredshed, så vi er nødt til at sige nej.

Flemming Schantz, direktør, Schantz Byg

- Konsekvensen er, at vi ikke kan vækste i virksomheden, og vi kan ikke opfylde alle kunders tilfredshed, så vi er nødt til at sige nej, siger Flemming Schantz.

Lav arbejdsløshed

Hos byggefirmaet Max Mathiesen og Søn er problemet med at skaffe arbejdskraft helt det samme.

- Lige her og nu kunne jeg bruge to murersvende, to dygtige tømrersvende, og så kunne jeg bruge en funktionær til at regne byggetilbud ud - for eksempel en byggekonstruktør, og så kunne jeg bruge en byggeleder ude på byggepladsen, fortæller direktør Michael Mathiesen 

Det er noget af en opgave at finde håndværkere. Varde har et arbejdsløshedstal på kun 2,4 procent. Det er det næstlaveste i Region Syddanmark, hvor gennemsnittet er på 3,5 procent. Det betyder, at mange virksomheder i kommunen simpelthen ikke kan skaffe den fornødne arbejdskraft.

Der er stor mangel på håndværkere i Varde Kommune.
Der er stor mangel på håndværkere i Varde Kommune.

Fremtiden ser dyster ud

quote

Det bliver kun værre, fordi flere går på pension, end der bliver uddannet.

Michael Mathiesen, direktør, Max Mathiesen og Søn 

Nok er de fulde ordrebøger en fornøjelse at bladre i, men når der ikke er nogen til at udføre arbejdet, så dukker frygten for, at opsvinget forsvinder igen, hurtigt op.

- Byggebranchen risikerer også at få et dårligt ry, hvis man indgår aftaler og ikke kan overholde tidsfrister, og folk ikke kan flytte ind. Det dur simpelthen ikke, mener Michael Mathiesen. 

Begge byggefirmaer har fornyelig ansat udenlandsk arbejdskraft, og de sørger også for at ansætte lærlinge. Alligevel er det svært, og måske ser fremtiden heller ikke så lys ud:

- Det bliver kun værre, fordi flere går på pension, end der bliver uddannet, så det er et problem, der vokser og vokser, siger Michael Mathiesen. 

En glad Flemming Schantz har lige vundet en licitation og skal i 2019 i gang med en stor kloakeringsopgave. Det betyder, at jagten på arbejdskraft intensiveres.