Byrådsmedlem stopper: - Det er spildte kræfter

Byrådsmedlem Jan Lings fra Socialdemokratiet i Varde Kommune har besluttet sig for ikke at genopstille til valget i november. Det nytter alligevel ikke, når rød blok altid er i mindretal, mener han.

Byrådsmedlem Jan Lings gider ikke spilde sin tid eller kræfter mere. Til december er det slut med lokalpolitik og at være en del af byrådet i Varde. Han er socialdemokrat, og lige præcis det gør det svært at få noget ført ud i livet i byrådssalen - i hvert fald hvis du spørger ham selv. 

- Jeg synes ikke rigtigt, at de mål, jeg gerne ville have nået, har kunnet lade sig gøre. Overhovedet ikke faktisk.  

I Varde Byråd er der 25 politikere. Mere end halvdelen af dem er Venstrefolk - helt nøjagtig 13 - og så kan det være svært at få et rødt flertal. 

-  Vi er ikke ret mange socialdemokrater, så når vi så har den demokratiske afstemning, må vi se i øjnene, at vi som regel taber hver gang, vi stemmer. Det er ærgerligt, siger Jan Lings. 

30-40 timer om ugen

Jan Lings har siddet i byrådet i en periode på altså snart fire år. I gennemsnit bruger han mellem 30-40 timer om ugen på at forberede sig til møderne på rådhuset. 

- Man skal forberede sig på de enkelte punkter og de dertilhørende bilag og høringssvar. Man bliver nødt til at læse det hele igennem, for man kan ikke sige: Det vil jeg, eller det vil jeg ikke, siger han og tilføjer: 

- Det er nogle spildte kræfter, man får brugt. 

I Varde har der været et blåt flertal siden 2007, så derfor kommer det heller ikke som nogen overraskelse for socialdemokraten, at det kan være svært at få et rødt flertal. 

quote

- Det er det i høj grad et problem. Vi hører Jan sige, at han ikke har været medbestemmende, han har ikke haft nogen magt - og derfor bliver han overflødig. Samtidig må jeg da også sige, at han måske lige skulle snuppe en tudekiks.

Kim Dahl Nielsen, politisk analytiker og nyhedredaktør på JydskeVestkysten

Borgmester Erik Buhl fra Venstre mener, at dialogen har været god.
Borgmester Erik Buhl fra Venstre mener, at dialogen har været god.
Foto: Jørgen Guldberg, TV SYD

Borgmester er ikke enig

Venstremanden for bordenden i byrådsalen kan dog ikke genkende det billede, som Jan Lings tegner. Borgmester Erik Buhl synes, at samarbejdet fungerer godt. 

-  VI har lige lavet budgetforlig og andre store aftaler henover midten. Netop i det daglige udvalgsarbejde tror jeg, at langt de fleste byrådsmedlemmer oplever, at der er mulighed for, at man kan komme til orde. 

Alligevel giver udmeldingen fra kollagen stof til eftertanke. 

- Det gør det altid, når jeg sidder som chef for byrådet, og jeg tænker på, om vi kunne have gjort noget anderledes. Men jeg synes, faktisk at vi har haft en rigtig god dialog, men jeg har også respekt for det, hvis man synes, man bruger for meget tid på noget, man får for lidt ud af, siger Erik Buhl, Venstre, og tilføjer: 

- Jeg synes, at vi har fat i den rigtige ende her, men respekt for, at Jan har en anden holdning. 

Politisk analytiker: Snup en tudekiks

Politisk analytiker på TV SYD og nyhedsredaktør ved JydskeVestkysten Kim Dahl Nielsen synes, at det er problem, når en lokalpolitiker siger: "Jeg spilder min tid, jeg har ingen indflydelse, så nu går jeg."

- Det er det i høj grad et problem. Vi hører Jan sige, at han ikke har været medbestemmende, han har ikke haft nogen magt - og derfor bliver han overflødig. Samtidig må jeg da også sige, at han måske lige skulle snuppe en tudekiks, siger Kim Dahl Nielsen. 

Han mener nemlig, at det er at give hurtigt op, og at Jan Lings selv kunne have gjort mere. 

- Der er to veje at gå. Den første vej er under konstitueringen - og der er det jo ikke kun ham, men der kan man sørge for at komme tættere på magten fra starten af og sørge for, at man er del af magten. 

Derudover forklarer Kim Dahl Nielsen også, at han kunne være gået ud offentligt og forklaret, hvor han er enig henne, så vælgerne måske kunne stemme på socialdemokratiet næste gang - og kæmpe videre der altså. 

Nyt job

Fra 1. januar i år har Jan Lings dog også haft et nyt, tungt fagligt job - og det har også været med i overvejelserne om at stoppe som lokalpolitiker. Her blev han faglig konsulent i 3F. 

- Jeg kan ikke satse på, at jeg bliver valgt hver gang til at sidde i byrådet, og det kan man heller ikke leve af, siger Jan Lings.