Danmarks mindste valgsted: Stemmeboksen er en lægekonsultation

Mandø har Danmarks mindste valgsted. Her er kun 34 vælgere, men det er uundværligt at kunne stemme på øen, mener valgstedets formand.

Lange køer og ventetid ved valgurnerne er der ikke udsigt til på Mandø.

- Hvis der kommer to til tre hen til døren, så er det det længste, der kommer til at være, siger Niels Christian Nielsen, der er formand for Danmarks mindste valgsted på Mandø, til TV SYD.

Tirsdag er det tid til, at vi skal stemme til kommunal- og regionrådsvalget. Valgstederne åbner kl.8.00 over hele landet, men Danmarks mindste valgsted har fået bevilling til at åbne en time senere end i resten af landet. Her er der nemlig kun 34, der kan stemme.

Formanden forventer ikke at få sved på panden, men slår alligevel fast, at det er vigtigt med et valgsted på øen.

To gange om dagen oversvømmer tidevandet vejen til og fra Mandø. Derfor er det afgørende for øboerne, at de ikke skal til fastlandet for at stemme

- Hvis der havde været meget højvandet i morgen kunne vi risikere, at vi ikke kunne komme over og afgive vores stemme. Måske kunne vi nå at køre den ene vej, men ikke nå at komme hjem igen. Det ville også afholde folk fra at sætte deres kryds, siger Niels Christian Nielsen. 

Øboerne er flittige vælgere. Ved valget for fire år siden havde Mandø en valgdeltagelse på 100 procent. Særligt for de ældre betyder det meget, at de kan stemme hjemme på øen.

- For mange er det besværligt at komme over. Vi skal passe på tidevandet og være sikre på, at vi kan komme hjem igen, siger Ingeborg Jørgensen, der er pensionist og mandøboer.

Ville du stadig stemme, hvis du skulle til fastlandet?

- Det har jeg ikke spekuleret på, men det er jeg ikke sikker på, at jeg ville, siger hun til TV SYD.

Selvom valgstedet på Mandø åbner en time senere end i resten af landet, så er Niels Christian Nielsen ikke bekymret for, om de kan følge med.

- Vi kan få læst lidt ugeblade måske. Tiden bliver nogen gange lidt lang. Det er ikke altid, der kommer en engang i timen.