Dronningen overværer nyt dansk-tysk samarbejde

Dronningen og kronprinsen var blandt flere, der overværede underskrivelsen af samarbejdsaftalen mellem flygtningemuseet Flugt og et tysk af slagsen.

Det er ikke kun folkene bag flygtningemuseet Flugt i Oksbøl, der synes, at der er vigtigt at fortælle om flygtninges historie.

Det mener man også i den tyske hovedstad Berlin.

Derfor er ledelsen bag Flugt taget til Berlin for at underskrive en samarbejdsaftale med museet Das Dokumentationszentrum Flucht, Vertreibung, Versöhnung.

- Det er en stor og vigtig dag for Flugt. Det er glædeligt, at vi kan indgå det her samarbejde. For vi er to museer, der har meget til fælles, siger Claus Kjeld Jensen, direktør ved Vardemuseerne, som står bag Flugt.

- Vi arbejder begge med flugt og flygtninge, og hvordan de påvirker vores samfund, så derfor skal vi dele viden såvel som usikkerheder, siger han.

Direktøren fortæller, at flugt og flygtninge er emner, som kan være svært at arbejde med som museum, og det gør, at han er glad for en ny sparringpartner.

- Vi skal finde ud af i fællesskab, hvordan vi kan repræsentere nutidens flygtninge på en rimelig og fair måde i museumssammenhæng. Det er jo et følsomt emne, der er omfattet af store, politiske holdninger, og er på den baggrund et emne, der vækker store følelser i befolkningen, siger han.

Selvom Claus Kjeld Jensen har fået en samarbejdsaftale i hus, så har flygtningemuseet i Oksbøl endnu ikke budt sine første gæster velkommen. Museet åbner i sommeren 2022.
Selvom Claus Kjeld Jensen har fået en samarbejdsaftale i hus, så har flygtningemuseet i Oksbøl endnu ikke budt sine første gæster velkommen. Museet åbner i sommeren 2022.
Foto: TV2

Prominent besøg

Samarbejdet mellem de to museer har tiltrukket stor opmærksomhed i begge lande.

Derfor var dronningen, kronprinsen, den tyske forbundspræsident og landenes udenrigsministre også tilstede ved selve underskrivelsen af aftalen.

Og det er ikke kun i Danmark, at man er begejstret for et dansk flygtningemuseum. Det vidner de ti millioner kroner, Flugt fik tildelt fra den tyske stat for godt tre år siden, om.

På den baggrund kommer det næppe som nogen stor overraskelse, at det netop er et tysk samarbejde, Flugt skal have op at stå. Et dansk-tysk kultursamarbejde er nemlig vigtigt, fortæller Claus Kjeld Jensen.

Claus Kjeld Jensen underskrev samarbejdsaftalen med sin tyske kollega torsdag eftermiddag.
Claus Kjeld Jensen underskrev samarbejdsaftalen med sin tyske kollega torsdag eftermiddag.
Foto: TV2

Direktøren ser da også frem til samarbejdet, for han mener, at de to museer kan lære meget af hinanden.

- Selvom Danmark og Tyskland er naboer, så har vi forskellige tilgang til det at drive museer, til flygtninge og til hvordan vi formidler komplicerede historier. Derfor er det altid sundt at møde andre, der ser anderledes på tingene, så vi kan blive udfordret, siger direktøren.

Dronningens og kronprinsens besøg i Berlin er ikke en engangsforestilling. Der er derimod tale om en firedagstur i den tyske hovedstad, inden dronningen selv rejser videre til München.