TV der bevæger dig

Nu kan du være med til at betale for flygtningemuseum

Det kommende flygtningemuseum Flugt i Oksbøl, koster omkring 100 millioner kroner at lave. Halvdelen af pengene er fundet. Nu kan private personer også være med til at donere penge til museet.

Sådan skal det nye museum, Flugt, se ud. Museet skal ligge i den gamle flygtningelejr i Oksbøl. Foto: Bjarke Ingels Group

I 2021 er det meningen, at flygtningemuseet, Flugt, i Oksbøl skal stå klar til at modtage gæster.

Vi oplever en meget stor interesse fra private mennesker - både danskere og tyskere - som ønsker at hjælpe med at finde pengene, og det får de mulighed for nu med crowdfunding.

Claus Kjeld Jensen, museumsdirektør, Varde Museerne 

Museet koster 100 millioner kroner, og der mangler stadig 50 millioner, før museet er en realitet, og nogle af disse penge skal nu findes via private donationer - såkaldt crowdfunding.

- Vi oplever en meget stor interesse fra private mennesker - både danskere og tyskere - som ønsker at hjælpe med at finde pengene, og det får de mulighed for nu med crowdfunding, siger Claus Kjeld Jensen, museumsdirektør, Varde Museerne. 

- Udover at indsamle penge, så har crowdfunding også det formål at finde nogle mennesker, der føler medejerskab til hele projektet, siger Claus Kjeld Jensen.

Læs også Med euro fra Tyskland er museet Flugt halvvejs

Museet skal fortælle 250.000 flygtningehistorier

Museet, der er tegnet for Varde Museerne af den berømte arkitekt Bjarke Ingels, skal fortælle historien om den enorme flygtningelejr, der lå lige uden for byen i årene lige efter anden verdenskrig, hvor omkring 250.000 tyske flygtninge boede og i en periode gjorde Oksbøl til Danmarks femtestørste by.

Den tyske Forbundsdag gav i november 1,3 millioner euro - knapt 10 millioner kroner - til museumsbyggeriet, og med crowdfunding kan også private tyske borgere deltage i finansieringen af flygtningemuseet.

Museet forsøger via crowdfundingkampagnen at rejse 500.000 kroner.

Alle personer, der har doneret penge, vil blive nævnt på en takkevæg, når museet efter planen står færdigt i efteråret 2021.

Om flygtningemuseet Flugt:

  • Arkitekthuset BIG Bjarke Ingels Group har tegnet museet.
  • I perioden 11. februar til 5. maj 1945 modtog Danmark cirka 250.000 tyske flygtninge fra krigens østfront, primært kvinder, ældre og børn.
  • I 1945 boede der på et tidspunkt 36.000 tyske krigsflygtninge i flygtningelejren nær Oksbøl, hvilket betød, at lejren i praksis var Danmarks femtestørste by.
  • Etableringen af museet forventes at løbe op i omkring 100 millioner kroner, og cirka halvdelen af finansieringen er nu på plads.
  • Den tyske Forbundsdag har doneret 1,3 mio. Euro til projektet (9,75 mio. kr.).
  • Det er håbet, at museet slår dørene op i efteråret 2021.
  • Man kan deltage i crowdfundingen med et valgfrit beløb, og alle personer der har doneret, vil blive nævnt på en takkevæg, når museet står færdigt.

Kilde: Varde Museerne

 

Mest sete på tvsyd.dk