Dyrlæge: Brug antibiotika - undgå konflikt med Dyreværnsloven

En økologisk landmand i Årre giver ikke sine køer antibiotika. En rigtig dårlig idé, lyder kritik fra dyrlæge. Det er på kant med Dyreværnsloven.

Det er ikke i orden at undgå brugen af penicillin til økologiske køer. Der gælder nøjagtigt de samme regler for økologiske dyr, som for alle andre dyr. Det mener flere dyrlæger.

- Uanset om du har hund eller en større kvægbesætning, så påtager du dig ansvaret for nogle væsener, der – ligesom dig og mig – kan blive smittet med bakterier. Bakterier der kan give sygdom, siger dyrlæge Aksel Nielsen til TV SYD.

quote

Der kan godt opstå situationer, hvor vi anvender antibiotika. Ellers kommer vi i konflikt med Dyreværnsloven – og det er der vel ingen der ønsker.

Aksel Nielsen, dyrlæge, Ølgod

Det gælder om at tage korrekt vare på dyrene.

- Vi må handle – os der er ansvarlige for dyrene. Det står i Dyreværnsloven, at vi skal undgå unødige lidelser og unødige ulemper. Der kan godt opstå situationer, hvor vi anvender antibiotika. Ellers kommer vi i konflikt med Dyreværnsloven – og det er der vel ingen der ønsker, uddyber Aksel Nielsen.

Han bakkes op af formanden for Den Danske Dyrlægeforening.

- Det er ikke i orden. Der gælder nøjagtigt de samme regler for økologiske dyr, som for alle andre dyr vi tager til os som husdyr, skriver formand Carsten Jensen i en mail til TV SYD. 

Han opfordrer til, at dyrene behandles i overensstemmelse med Dyreværnsloven.

- Køer skal ikke nødvendigvis have behandling med penicillin, når de er syge. Der er mange tilfælde, hvor de i stedet skal smertebehandles, eller have anden støttende behandling, så de kan hjælpes gennem deres sygdom, forklarer han og fortsætter:

- Til gengæld er det ikke i orden blot at lade stå til, og undlade behandling.

quote

Det er ikke i orden. Der gælder nøjagtigt de samme regler for økologiske dyr, som for alle andre dyr.

Carsten Jensen, formand, Den Danske Dyrlægeforening

Han mener ikke, at landmand Esben Møller Xus fremgangsmåde har noget med økologi at gøre.

- Det er direkte modsat den økologiske tankegang, der ofte bliver ligestillet med god dyrevelfærd. Det er rigtig godt landmandskab at lave forebyggende tiltag, og lave avl med dyr, der kan klare sig godt uden at blive syge. Det gælder dog fortsat at syge dyr skal behandles, slutter Carsten Jensen.

Dyreværnslovens paragraf 1 og 2

§ 1. Dyr er levende væsener og skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt men og væsentlig ulempe.

§ 2. Enhver, der holder dyr, skal sørge for, at de behandles omsorgsfuldt, herunder at de huses, fodres, vandes og passes under hensyntagen til deres fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov i overensstemmelse med anerkendte praktiske og videnskabelige erfaringer.