Et hav af konservatorer på vej til hvalerne

Statens Naturhistoriske Museum har sendt en flok konservatorer ud til de strandede hvaler ved Henne strand.

Det er Statens Naturhistoriske Museum, der sammen med Fiskerimuseet i Esbjerg har ansvaret for strandede hvaler.

- Vi skal sørge for, at skelettet bevares og præpareres, så det er til rådighed for forskere både nu og i fremtiden, siger Abdi Hedayat, konservator fra Statens Naturhistoriske Museum.

En af de helt store gåder, som forskerne gerne vil have svar på, er, hvorfor hvalerne strander.

- Man ved ikke, hvad der går galt, når en hval strander. De arter, der strander levende, er næsten altid oceaniske arter, der normalt befinder sig meget langt fra kysterne. Når de af en eller anden grund kommer tæt på kysten, kan det gå helt galt. Og måske er nogle kyster mere farlige end andre. Det er mindst anden gang, at der har været en stranding af kaskelotter netop på Henne Strand, siger Hanne Strager, formidlingschef fra Statens Naturhistoriske Museum.

De kommende dage vil måske give et fingerpeg om, hvorfor dyrene strandede.

De vil blive sprættet op, så man kan finde ud af, hvilken fysisk tilstand dyrene havde, inden de strandede.

Var de unge og friske, eller var det gamle og måske syge dyr?

Hver gang en hval strander i Danmark står et hold af konservatorer fra Statens Naturhistoriske Museum klar til at rykke ud for at hjælpe med bjærgning og efterfølgende dissektion af det store dyr.

Museet har mange års erfaring med håndtering af hvalstrandinger, fra små delfiner til store finhvaler. Det er derfor et garvet hold af folk, der i eftermiddag pakker bilerne og sætter kursen mod den jyske vestkyst. Her vil de møde kollegaer fra Fiskerimuseet i Esbjerg, der også har fundet udstyret frem til det store arbejde det er at skelettere en hval.

- Statens Naturhistoriske Museum har sammen Fiskerimuseet i Esbjerg ansvaret for strandede hvaler. Vi skal sørge for at skelettet bevares og præpareres, så det er til rådighed for forskere både nu og i fremtiden, siger Abdi Hedayat, konservator fra Statens Naturhistoriske Museum.

En af de helt store gåder, som forskerne gerne vil have svar på, er, hvorfor hvalerne strander.

- Man ved ikke, hvad der går galt, når en hval strander. De arter, der strander levende, er næsten altid oceaniske arter, der normalt befinder sig meget langt fra kysterne. Når de af en eller anden grund kommer tæt på kysten, kan det gå helt galt. Og måske er nogle kyster mere farlige end andre. Det er mindst anden gang, at der har været en stranding af kaskelotter netop på Henne Strand, siger Hanne Strager, formidlingschef fra Statens Naturhistoriske Museum

De kommende dage vil måske give et fingerpeg om, hvorfor dyrene strandede. Og dissektionen vil give klarhed over, hvilken fysisk tilstand dyrene befandt sig i inden de strandede. Var de unge og friske eller var det gamle og måske syge dyr.