Får fundet døde: - Jeg er ikke i tvivl, det er ulve

Syv får døde. To af dem næsten spist op. Fåreavlerforening opfordrer til forsøg for at holde ulven væk.

Det var med bange anelser fåreavler Pia Jessen, Nymindegab, torsdag morgen gik ud for at lede efter sin fåreflok.

Omkring en kilometer fra folden fandt hun og hendes hjælpere flokken. Men også flere døde får. To af dem næsten spist op.

- Jeg er ikke i tvivl. Det er ulve, der står bag. Mindst to. Vi kan se det på den måde fårene er blevet spist på. Sidste år havde vi et angreb fra hunde, men det var noget helt andet, siger Pia Jessen. 

quote

Det er øv med de angreb, hvor ulve går i blodrus

Pia Jessen, fåreavler og fritidslandmand, Nymindegab

På vagt i nat 

Hendes mand, der er skovfoged, måtte aflive de skambidte får. Hun savner stadig to får, som hun naturligvis håber, hun finder i god behold.

- Vi har nu lavet en sikret fold, og jeg sover i nat ude i hestetraileren for at holde øje med om ulvene kommer tilbage, siger Pia Jessen.

Angrebet, som fåreavleren ikke er i tvivl om at ulve står bag, kommer ikke bag på hverken hende eller Sydvestjysk Fåreavlerforening.

- Vi ligger geografisk mellem to områder syd og nord for os, hvor der er registreret ulve, siger talsmand for foreningens “ulvegruppe”, Torben Kousgaard.

Vil skræmme ulven væk 

Sydvestjysk Fåreavlerforening har skrevet til miljøministeren med en opfordring til at sætte initiativer i gang, der måske kan holde ulven væk.

- Ulven er her, men hvis vi skal leve med den, må vi undersøge om vi kan forebygge angreb. Det kan ske gennem lys, lyd, lugte og andre metoder som flagrebånd, siger Torben Kousgaard. 

I 2021 fik ulveparret i Klelund Plantage fire hvalpe. I år er der spottet en enkelt ny hvalp.
I 2021 fik ulveparret i Klelund Plantage fire hvalpe. I år er der spottet en enkelt ny hvalp.
Foto: Vildtovervågningskamera, Klelund Dyrehave

Avler vil kunne skærme fårene 

Pia Jessen, der også er formand for Nymindegab Græsningslaug, har kontaktet Naturstyrelsen, og hun venter besøg af vildtkonsulenten fra Naturstyrelsen i morgen. Han vil tage DNA-spor og vil efter cirka seks uger kunne konfirmere - eller afvise - at der har været tale om et angreb fra ulve. Hvis ulve står bag, vil hun få erstatning. 

- Det er øv med de angreb, hvor ulve går i blodrus. Vi må finde ud af, hvordan vi kan skærme os mod dem, siger Pia Jessen til TV SYD.