Familie satser på alpakaer: ’Det er fremtidens husdyr’

Fantastisk uld og et sødt udseende er grundene til, at alpakaavler Kasper Kristiansen tror på, at alpakaen har en stor fremtid i Danmark. Selv har de lige fået 20 dyr hjem fra Canada.

Man kan nå langt med det rigtige udseende - i hvert fald, hvis du er en alpaka. De mørkere pelsfarver på dyrene er nemlig sjældne i Europa, og derfor er 20 alpakaer blevet hentet hele vejen fra Canada til deres nye ejere i Janderup lidt uden for Varde. 

quote

Hver enkelt dyr har personlighed, og alle vores dyr har navne. Man bliver bare tiltrukket af at have dem.

Kasper Kristiansen, Virkelyst Alpaca Farm

- Det er en stor opgave at få dem herover, og det har været en lang og hård opgave. Nu er vi meget stolte af, at det lykkedes, siger Kasper Kristiansen, der ejer og driver Virkelyst Alpaca Farm sammen med sin kone.

Dyrene er det første stykke tid i karantæne i stalden, inden de sættes sammen med de 40 andre alpakaer, der er på gården. Og de nye dyr kommer til at skille sig ud i flokken.

- Vi kunne rigtig godt tænke os at få de lidt mørkere farver, og det har været udfordrende i Europa. Nu har vi i stedet været heldige at finde dem i Canada, siger han. 

De 20 nye canadiske uldtotter er i karantæne i stalden, inden de bliver lukket ud til de 40 andre alpakaer.
De 20 nye canadiske uldtotter er i karantæne i stalden, inden de bliver lukket ud til de 40 andre alpakaer.
Foto: Jakob Schjødt-Pedersen, TV SYD

Både til turister og tekstiler

Alpakaen kommer oprindeligt fra Sydamerika, men er de senere år begyndt at blive et mere populært husdyr i Europa. Der er nu over 700 alpakaer i Danmark, og ifølge Kasper Kristiansen vil det tal kun komme til at stige.

- Alpakaen er en af fremtidens husdyr både som turistattraktion og som en del af fremtidens tekstilproduktion. Alpakaen har en enorm tiltrækningskraft på mennesker, og det bruger vi også her. Vi viser folk dyrene, og de kan gå en tur med dem, men vi producerer også garn, siger han.

Alpakaen kan klippes hvert år og giver mellem halvandet og fire kilo uld per gang.
Alpakaen kan klippes hvert år og giver mellem halvandet og fire kilo uld per gang.
Foto: Jakob Schjødt-Pedersen, TV SYD

Hver alpaka giver mellem halvandet og fire kilo uld om året, men det er ikke kun det, at dyrene kan producere uld til tekstilproduktion, som får Kasper Kristiansen til at holde af dem.

- Hver enkelt dyr har personlighed, og alle vores dyr har navne. Man bliver bare tiltrukket af at have dem, og de fleste mennesker har et smil på læben, når de tager herfra, og kan godt se, at det er et noget andet dyr end et får, en hest eller en hund, siger han.

Vejen til en bæredygtig fremtid

Selvom det ikke er længe siden, at de 20 canadiske alpakaer er kommet til Danmark, så er der allerede interesserede købere i Tyskland, Holland og Sverige. Og det er der god grund til ifølge Kasper Kristiansen. Udover deres sjældne farve er alpakaerne også nemme husdyr.

- De kan klippes år efter år, og de bliver 20 år gamle. En alpaka er enormt bæredygtig. Den er god ved jorden, den slider ikke på foldene, og den går langt på literen – altså den bruger ikke så meget foder, siger han.

Hunnerne bliver dog på gården. Håbet med de nye dyr fra Canada er nemlig at få fremavlet den mest eftertragtede uld: den perfekte grå. Målet er et sundt dyr med fin, grå uld, der samtidig har et roligt og stille sind.

- Det skal være dyr, som kan gøre sig bemærket på de internationale markeder og shows både herhjemme og på længere sigt forhåbentligt også i udlandet. Vi vil gerne have, at folk forbinder os med det perfekte grå dyr, siger Kasper Kristiansen.