TV der bevæger dig

Flere skoler og børnehavers fremtid ser sort ud

Det ser skidt ud for børnetallet i Varde. Kommunen overvejer derfor at lukke flere skoler og børnehaver. En af de skoler, der er i farezonen, er Janderup.

Janderup Skole er en af de skoler, der er i farezonen. Foto: Kristoffer H. Frederiksen, TV SYD.

Fra 2010 til 2015 er børnetallet i Varde Kommune faldet med 38 procent. Kommunen har derfor fremlagt tre oplæg til ændringer på skoleområdet. Her er 8 skoler og 7 børnehaver nævnt som mulige lukninger - en af dem er Janderup Skole.

- Vi blev forskrækkede igår, da vi så de tre forslag, siger Kjeld Mathiesen, skoleleder på Janderup Skole, til TV SYD.

Han er ikke i tvivl om, at en lukning vil få konsekvenser for byen.

- Det vil da få kæmpe betydning for de her mindre lokalsamfund. Også her i Janderup. Det er så første skridt, at skolen lukker. Så bliver brugsen det næste, siger han. 

00:43

Her fortæller skoleleder Kjeld Mathiesen, hvorfor skoler er så afgørende for de små samfund.

Luk video

500 meter fra skolen bor Stine Jakobsen. Hun har to børn, der går på skolen og et barn i børnehaven. Hun valgte den lille by med 1000 indbyggere af en grund.

- Jeg er flyttet hertil ene og alene, fordi der var en lille skole, som mine børn kunne gå på til og med 7. klasse. Jeg synes, kommunen har fejlet her. Jeg kan ikke se, at der er penge i at flytte vores børn ind til større skoler, siger Stine Jakobsen fra Janderup.

 Ifølge kommunens udvalg for børn og undervisning kommer de tre oplæg som forslag til fremtidens skolestruktur. 

Læs også Kraftigt faldende børnetal får Varde til at overveje skolelukninger

 

 

- Vi har gang i en brændende platform. Det kan man se, fordi børnetallene rasler ned, så skolerne og dagtilbudene vil blive utrolig små, siger Keld Jacobsen, næstformand i Udvalget for Børn og Undervisning (V).

De tre forslag skal ses som en mulighed for, at lokalsamfundene selv kan komme på banen med idéer til en løsning.

- Jeg synes, man skal involvere sig i den proces, der nu er sat i gang. Her kan man komme med nogle gode løsninger på, hvordan vi rent faktisk kan styrke lokalsamfundene, siger Keld Jacobsen.

På Janderup Skole har lederen dog ikke den store tiltro til, at omstruktureringen af skoleområdet kommer til at foregå uden gnidninger.  

- Jeg tror ikke, der findes nogle nemme, geniale løsninger på det her. Det har vi også kunnet høre på den debat, der har været indtil nu, siger Kjeld Mathiesen, skoleleder på Janderup Skole. 

01:45

Interview med Alexander Von Oettingen, Prorektor ved UC Syddanmark, Esbjerg. Han fortæller her, at skolelukninger er et fælles ansvar for hele kommunen - også de lokale samfund. 

Luk video

Varde Kommune drøfter lukningerne af skoler og børnehaver på byrådsmødet tirsdag den 2 november.

Her er en liste over de skoler og børnehaver, der bliver foreslået i mindst ét af de tre forslag og derfor måske skal lukke.  

Skoler: 

- Nordenskov Skole

- Blåbjergskolens afdeling i Lunde

- Thorstrup Skole

- Horne Skole

- Janderup Skole

- Billum Skole

- Starup Skole

Børnehaver: 

- Lundparken i Lunde

- Trinbrættet i Sig

- Billum Børnehave

- Regnbuen i Horne

- Vestervold

- Sønderalle

- Oksbøl Børnehave

- Lysningens børnehavedel

- Svalehuset i Janderup

- HolmeÅHuset i Strup-Tofterup