Forbyder natfyring i brændeovne

Klager om røggener fra borgere får Varde og Sønderborg kommuner til at lave regler for fyring i brændeovne.

Miljøstyrelsen oplyser til Bolius.dk, at ti kommuner i Danmark har lavet forskrifter for ovne til fast brændsel – dvs. brændeovne, pejse- og pejseindsatser og pillefyr, det skriver Ekstra Bladet.

Dvs. der er kommet regler for, hvordan man må fyre, hvad man må og ikke må fyre op med i brændeovnen, hvor tørt træet skal være, hvor ofte man må fyre op, og hvor høj skorstenen skal være.

Alle ti kommuner giver i følge Ekstra Bladet som årsag til de har indført reglerne, at de får mange klager fra borgere, som føler sig generet af røg fra brændeovne.

Hvis naboer klager over forurening fra en brændeovn, er det kommunens opgave give ejerne et påbud om at fyre korrekt, og kommunen kan også udstede bøder, hvis påbuddet ikke overholdes. 

Hos nogle af de ti kommuner står det forskriften, at der ikke må fyres over natten. Det betyder, man ikke må tænde op i sin brændeovn lige inden sengetid. 

Kommunerne fremhæver natfyring, fordi mange mennesker har for vane at tænde op i brændeovnen inden sengetid og skrue helt ned for ilttilførslen, så der stadig er gløder tilbage om morgenen.

Udover Sønderborg og Varde, har Herning, Frederiksberg, Hvidovre, Lejre, Frederikssund, Greve og Hillerød Kommuner indført regler for brædeovnsfyringer.

Hvis reglerne i forskrifterne ikke overholdes, kan det koste bøder.