Forpremiere i aften: Kommune støtter film fra krigens tid

Den nye danske film "Under sandet" skildrer et grumt, mørkt og hidtil glemt kapitel i Danmarkshistorien. Varde Kommune støtter den med 600.000 kr.

Varde Bio er i aften - mandag - ramme om et usædvanligt arrangement: En forpremiere på en ny dansk film. "Under sandet" hedder den. Varde Kommune har skudt 600.000 kr. i filmproduktionen i håb om, at den giver positiv omtale af kommunen.

- Filmen viser en del af den unikke natur, vi har her i Varde Kommune. Så i tråd med at vi arbejder på at brande os som en kystkommune i vækst, så tror vi på, at det viser sig at være en god investering, siger borgmester Erik Buhl til TV SYD.

Filmen skildrer ellers et mørkt kapitel i Danmarkshistorien. Lige efter 2. verdenskrigs afslutning blev tyske soldater - fortrinsvis pionertropper med kendskab til miner - tvunget til at grave de 1,5 millioner miner, som "de selv" havde lagt ned langs Vestkysten.

Det skete bestemt ikke uden omkostninger. Tallene er en anelse usikre, men i hvertfald omkom 179 under de blot tre en halv måned, som det tog at finde og opgrave minerne. 165 blev hårdt sårede og 167 blev registreret som "letsårede", hvilket dengang betød, at man havde mistet en arm eller et ben.

Historiker John V. Jensen fra Varde Museum understreger kraftigt, at man ikke bør dømme disse handlinger efter vores dages moral. Men efter datidens.

- Det skammede man sig bestemt ikke over. Det var vel - set med 1945-øjne - fuldstændig i orden, at lade tyske soldater, der kendte til miner og havde minekort, selv finde og grave minerne op. Skulle man sætte danske liv på spil i stedet? Vi skal huske på, at knapt var kommet ud af krigen og man nu kunne se skrækkelige billede og film fra de tyske KZ-lejre, siger han.

Borgmester Erik Buhl glæder sig til at se filmen i Varde Bio:

- Jeg har jo hørt fra min borgmester-kollega i Haderslev, at de fik en masse ud af at støtte filmen "9. april".  Og med de anmeldelser på "Under sandet", som er kommet fra udlandet, så kan vi roligt se frem til at se filmen i aften, siger han.

Du kan her se filmens trailer: