Hel by tager hånd om demensramt

Helle Lander fik for fire år siden konstateret Alzheimers. Siden da har hun og hendes mand oplevet styrken ved at bo i et lille lokalsamfund.

Tonni Landers kone, Helle Lander på 58 år, har levet med Alzheimers i fire år. Parret bor i Nordenskov, hvor alle omtrent 650 indbyggere kender til Helles sygdom. Det betyder rigtig meget for ægteparrets hverdag.

Tonni Lander kan tage på arbejde med god samvittighed, velvidende at skulle hans kone komme på afveje på sine gåture eller få problemer, så er hjælpen aldrig langt væk.

 – Jeg kan have ro i maven. Jeg ved der ikke sker hende noget herhjemme, fordi der er nogen, som kigger efter hende. Hvis hun går en tur, så kan hun gå ind i det nærmeste hus og få hjælp, siger Tonni Lander til TV SYD.

Ifølge tal fra Alzheimersforeningen oplever otte ud af ti med demens inde på livet  manglende forståelse fra omverdenen - men det er altså ikke tilfældet i Nordenskov. 

En lille by betyder meget

Parret flyttede fra Esbjerg til en ejendom lidt udenfor Nordenskov for ni år siden. Det gode kendskab til Helle Landers sygdom i lokalsamfundet ville næppe have været det samme inde i byen.

-Det ville slet ikke være på samme måde, hvis vi boede i en større by, slet ikke, siger Helle Lander til TV SYD.

quote

Det ville slet ikke være på samme måde, hvis vi boede i en større by - slet ikke.

Helle Lander.

Den konklusion er hendes mand meget enig i.

-Helles muligheder får at gå ture ville ikke være det samme i Esbjerg. Vi ville nok kende de nærmeste naboer, men i den næste gade ville Helle være fortabt, hvis hun står der og ikke kan finde hjem igen, siger Tonni Lander.

TV2 har i samarbejde med Alzheimersforeningen her i uge 10 sat fokus på  at øge danskernes kendskab til sygdommen, så livet bliver letter, for dem som bliver ramt.