TV der bevæger dig

Hjertepatienter venter uden grund

Sygehusene har hjertepatienter på ventelister til dyre operationer. Hjertecenter Varde kan gøre arbejdet nu og til en langt lavere pris.

03:08

1 af 2

Hjertecenter Varde har udsendt en kommentar til ventelisterne i forbindelse med et politisk besøg. To af Venstres foketingsmedlemmer kigger ind for at se, hvordan det går med hjertecentret. Det er Hans Chr. Thoning, der er valgt i Varde, og Eyvind Vesselbo, der er medlem af Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg.

Operationer udsat

De to folketingsmedlemmer vil se, hvordan det går med et projekt, der fungerede godt under den borgerlige regering og udførte mange opgaver for det offentlige sundhedsvæsen.

Før den nuværende regering kom til, blev en del af disse opgaver ført tilbage til de offentlige sygehuse for at udnytte den kapacitet, de har. Men det har ikke gavnet patienterne, siger Ricardo Sanchez, der er administrerende direktør og overlæge på Hjertecenter Varde.

I en pressemeddelelse i dag peger, Sanchez på, at alvorligt syge patienter står på ventelister i det offentlige sygehusvæsen, og hver dag bliver vigtige hjerteoperationer udsat. Det er underligt, siger Sanchez, for Hjertecenter Varde har ledig kapacitet og kan gennemføre operationerne 30-40 procent billiger end de offentlige sygehuse.

Patienter fra udlandet

I stedet bruger Hjertecenter Varde sin ledige kapacitet på udenlandske patienter og folk, der betaler selv, oplyser Ricardo Sanchez. Han mener, Sundhedsstyrelsen begrænser mulighederne for, at danske offentligt finansierede patienter kan få en hurtig behandling på Skandinaviens største hjertecenter.

- Det er en paradoksal situation, når det offentlige får vanskeligheder med kapaciteten, og vi siden 1997 har vist, at vi har en dokumenteret meget høj kvalitet. Den praksis aflyser samtidig det udvidede frie sygehusvalg, siger Ricardo Sanchez.

Oplysninger skjult

I tidens løb har Hjertecenter Varde gennemført 6570 hjerteoperationer og 5537 behandlinger for hjerterytme-forstyrrelser. Hjertecentret har i flere år haft en aftale med Sundhedsstyrelsen om behandling af planlagt by-pass, PCI og hjerteklap-kirurgi.

På Sundhedsstyrelsens Ventetidsinformation får man angivet nogle ventetider på offentlige sygehuse. Men det er ikke muligt at få oplyst de helt aktuelle venteliste-tal, fordi oplysningerne ikke er fuldt tilgængelig og opdateret. Hvis patienterne vil se ventetider på private sygehuse, så skal de anmode om det.

- Det gør det vanskeligt for patienterne at sammenligne og derved forfølge deres patientrettigheder inden for det udvidede frie sygehusvalg og få overstået deres operation, forklarer Richardo Sanchez.

TV Syd kl. 19:30 har mere om Hjertecengter Varde.