TV der bevæger dig

Horns Rev 3 indviet: Leverer strøm til 425.000 husstande

Horns Rev 3, Danmarks største havmøllepark, som ligger i havet ud for Blåvandshuk, ventes at øge dansk elproduktion fra vind med cirka 12 procent.

Horns Rev 3 blev torsdag formiddag indviet af kronprinsen og statsministeren på havnen i Hvide Sande. Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Horns Rev 3 blev torsdag formiddag indviet af kronprinsen og statsministeren på havnen i Hvide Sande. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Kronprinsen åbnede havmølleparken sammen med fire skoleelever. Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

1 af 3

Kronprins Frederik åbnede torsdag for Danmarks største havvindmøllepark, Horns Rev 3, der består af 49 kæmpe vindmøller, der ligger i Vesterhavet ud for Blåvandshuk og op til Hvide Sande, hvor indvielsen også foregik.

Her får den første kæmpevindmølle på Horns Rev 3 sin første vinge på.

Havmølleparken forventes med en kapacitet på 407 megawatt at kunne dække det årlige elforbrug i omkring 425.000 husstande. Og det vurderes, at den vil øge den danske elproduktion fra vind med omkring 12 procent.

Og hver gang én mølle roterer én omgang, så genererer den strøm nok til, at 1317 iPhones kan lades op. Eller en elbil kan køre fra Aarhus til Herning. Eller en dansker kan se 45 fodboldkampe i træk på sit tv - med forlænget spilletid.

Det oplyser Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.

Torsdag er parken blevet indviet ved en reception på havnen i Hvide Sande, som fra 2024 vil udgøre basen for vedligehold og drift af vindmøllerne.

Sammen med fire skoleelever åbnede Kronprins Frederik parken, der er placeret i Nordsøen 25 til 40 kilometer ud for den danske vestkyst.

Horns Rev 3, der ligger ud for den jyske vestkyst kan også levere strøm til udlandet. Foto: Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Horns Rev 3 er den største havmøllepark i Skandinavien

Totalhøjden af de 49 vindmøller er 187 meter, og hver mølle vejer tæt på 1500 tons, inklusive fundament.

Horns Rev 3 blev vedtaget af et bredt politisk flertal i 2012, hvor man også vedtog havmølleparken Krigers Flak i Østersøen.

Det første fundament til Horns Rev 3 blev placeret i havbunden i oktober 2017, og de første vindmøller begyndte at levere el til forbrugerne den 23. december 2018. Det oplyser Vattenfall, der har opført parken.

- Vindmølleparken er et betydeligt bidrag til Vattenfalls portefølje og tager os et skridt nærmere vores ambition om at gøre det muligt at leve fossilfrit inden for én generation, siger Magnus Hall, Vattenfalls CEO, i en meddelelse.

Statsminister Mette Frederiksen (S) og Klima-, Energi- og Forsyningsminister Dan Jørgensen (S) var også med til indvielsen torsdag.

- Jeg er fascineret af, at naturens egne kræfter kan sikre os en ren fremtid. Horns Rev 3 er med til at sikre, at vi kan slukke for sort energi som kul, olie og gas, og nå regeringens mål om 70 procent reduktion i klimaudledningerne i 2030, udtaler Dan Jørgensen i en pressemeddelelse.

Mest sete på tvsyd.dk