Kæmpe gasledning på vej tværs over Sydjylland

Energinet vil i samarbejde med polsk firma anlægge en rørforbindelse fra Nordsøen gennem Danmark og til Polen. Ledningen vil berøre Varde, Kolding og den østligste del af Vejen Kommune.

Energinet og den polske virksomhed GAZ-SYSTEM har søgt Miljøstyrelsen og Energistyrelsen om at igangsætte en miljøvurdering (en VVM-proces) til etablering af en rørforbindelse, der transporterer naturgas fra den norske Europipe II i Nordsøen til Danmark og Polen. Projektet bl. a. består af følgende elemeter:

  • Rørledning fra Europipe II i Nordsøen og ind til vestkysten af Danmark ved Blåbjerg
  • Rørledning i Jylland fra ilandføringen ved Blåbjerg til modtageterminal Nybro
  • En udbygning af modtageterminalen i Nybro
  • Rørledning i Jylland fra Egtved til Lillebælt
  • Rørledning til krydsning af Lillebælt

Projektet vil koste i alt mellem 12 og 15 milliarder kroner og skal sikre naturgasleverancer fra Norge til Polen. Energinet har tirsdag og onsdag holdt informationsmøder i henholdsvis Kolding og Varde om rørledningen og linjeføringen. 

Forslag til linjeføring gennem Varde Kommune
Forslag til linjeføring gennem Varde Kommune
Foto: Grafik Energinet

I Kolding Kommune vil gasledningen - afhængig af valg af linjeføring - berøre over 200 ejendomme. 

Omkring 35 kilometer af det 800-950 kilometer lange gasrør skal efter planen løbe gennem Kolding Kommune fra Egtved vest om Fynslund og Jordrup, syd om Vonsild og frem til Sdr. Stenderup, hvorfra det fortsætter videre ud i verden under Lillebælt.

Projektet ventes sendt i høring senere i år - og bygherrerne håber at få tilladelse til at gå i gang med det store projekt i starten af 2019.

Læs mere om projektet her