Kronprinsen åbner museum med arkitektur i verdensklasse

Torsdag formiddag bliver Tirpitz i Blåvand indviet. Museet er på CNNs liste over de mest imødesete byggerier i verden i 2017.

Byggeriet begyndte i december 2014, og museet er på forhånd udråbt som arkitektur i absolut verdensklasse. Torsdag formiddag bliver Tirpitz officielt indviet.

Blandt de mange VIP-gæster er H.K.H. Kronprins Frederik, kulturminister Mette Bock, arkitekt Bjarke Ingels fra BIG og Vardes borgmester Erik Buhl.

quote

Det her er det stolteste øjeblik for mig som borgmester. Vi har fået noget helt unikt.

Erik Buhl, borgmester, Venstre, Varde Kommune

TV SYD følger indvielsen - det kan du blandt andet se mere om på TV SYDs Facebookside og nederst i artiklen.

Vardes borgmester har netop holdt tale ved indvielsen.

- Det her er det stolteste øjeblik for mig som borgmester. Vi har fået noget helt unikt. Det virkede som et umuligt projekt. Det var det ikke. Det umulige er muligt, sagde borgmester Erik Buhl (V) under talen.

Tirpitz er bygget ind i det vestjyske klit­landskab og det oprindelige tyske fæstningsværk, Tirpitz-stillingen. Det rummer udstillinger om 2. verdenskrig, rav og 20.000 års historie på den jyske vestkyst. Tilsammen skaber det en enestående fortælling om den forblæste kystlinje. 

Museets har tre permanente udstillinger: En hær af beton, Havets guld og Den skjulte vestkyst. En hær af beton indeholder personlige histori­er fra 2. verdenskrig om op­bygningen af Hitlers Atlantvold. Havets guld er ravmuseet, hvor gæsterne kan gå på jagt i ravskoven og se 40 millioner år gamle insekter fanget i de gyldne dråber. I den sidste udstilling, En hær af beton, kan man som besøgende gå på opdagelse i den lokale historie gennem 20.000 år.

Endelig kan gæsterne naturligvis opleve den oprindelige kanonstilling ”Tirpitz”. Den blev påbegyndt i 1944 og skulle være en del af Hitlers forsvarsværk mod vest – Atlantvol­den. To store, pansrede kanontårne – med kano­ner på hver 111 ton – skulle beskytte vestky­sten og især indsejlingen til den strategisk vigtige havn i Esbjerg.

Tirpitz åbner for offentligheden fredag den 30. juni klokken 10-19. Du kan læse meget om Tirpitz på Vardemuseernes hjemmeside. Derudover kan du i videoen ovenfor høre arkitekt Bjarke Ingels fortælle om tankerne bag byggeriet.

Program for indvielsen