Kvie Sø lukket - den er fuld af lortebakterier igen

Advarselsskilte mod badning er sat op ved Kvie Sø ved Ansager. Varde Kommunes detektivarbejde med at finde synderen bag forureningen er foreløbig endt i "mystisk sag".

Det ser fint ud. Vandet. Sådan på overfladen. Men den er gal. Helt gal. For vandet her i Kvie Sø er blevet testet og dumpet med et kæmpe plask. Der er for mange bakterier fra fækalier. På jævnt dansk: Lort.

Så nu har Varde Kommune opsat en række skilte langs søens bred. Skilte, der ”fraråder badning”.

- Man risikerer at blive syg af det, hvis man sluger noget af vandet, siger lederen af Naturcentret i Varde Kommune, Klaus Bertram Fries.

quote

Hundene får ikke længere lov til at komme ud i vandet

Otto Uhd, hundeejer, Kærbæk.

Leder af Varde Kommunes Naturcentret, Klaus Bertram Fries, prøver at finde årsagen til forureningen. Indtil videre forgæves.
Leder af Varde Kommunes Naturcentret, Klaus Bertram Fries, prøver at finde årsagen til forureningen. Indtil videre forgæves.
Foto: Finn Grahndin, TV SYD

Mystisk

Årsagen til, at søen er blevet forurenet, står dog hen i det uvisse. Klaus Bertram Fries siger ganske enkelt:

- Det er mystisk.

Drænrør er blevet tjekket. Sommerhus-kloakker er blevet tjekket. Kloakken fra den lokale restaurant Pandekagehuset Kvie Sø er blevet tjekket. Overløb fra Din Forsynings lokale rensningsanlæg er blevet tjekket. Detektivarbejdet har hidtil været forgæves.

- Nu søger vi efter lokale, der måske har set eller hørt om noget, der måske kan forklare baggrunden for forureningen. Men lige nu ved vi det ikke, siger Klaus Bertram Fries.

Folk eller fæ 

Han kan derfor ikke sige, om stigningen i tarmbakterier skyldes, at flere mennesker eller dyr - folk eller fæ - laver afføring i søen.

Kvie Sø har før været lukket på grund af forurening. Den 31. maj sidste år bragte TV Syd en artikel med disse ord: ”Badesæsonen kan være slut, inden den overhovedet er startet. Varde Kommune fraråder nu al badning i Kvie Sø ved Ansager, fordi der er fundet for høje værdier af tarmbakterier i søen.”

Altså tæt på en kopi af den aktuelle situationen.

Ejer af restaurant Pandekagehuset Kvie Sø, Henk Vermeulen, ærgrer sig over forureningen på vegne af sommerhusudlejerne og restaurantens gæster.
Ejer af restaurant Pandekagehuset Kvie Sø, Henk Vermeulen, ærgrer sig over forureningen på vegne af sommerhusudlejerne og restaurantens gæster.
Foto: Finn Grahndin, TV SYD

Slut med ture i søen

Ejer af Pandekagehuset Kvie Sø, Henk Vermeulen, er ærgerlig over situationen.

- Nu så de forskellige test ellers så gode ud, og så sker det her. Det er da ærgerligt for både de sommerhusejere, der vil udleje deres nærliggende sommerhus, og for Pandekagehusets gæster, siger han.

Også Otto Uhd, der går tur med sine to hunde hver dag, er ærgerlig over forureningen.

- Hundene får ikke længere lov til at komme ud i vandet her. For forureningen er hverken godt for mennesker eller hunde, siger han.

Seksdobling af bakterier

Otto Uhd har badet utallige gange i Kvie Sø som barn. Så derfor gør det ekstra ondt på ham at se skiltene med ”badning frarådes”. Han synes også, at det hele er ”mystisk”, som han siger.

Kvie Sø ser umiddelbart ud som den plejer. Men vandkvaliteten følger ikke med synsindtrykket.
Kvie Sø ser umiddelbart ud som den plejer. Men vandkvaliteten følger ikke med synsindtrykket.
Foto: Finn Grahndin, TV SYD

Det er Varde Kommune, der løbende udtager og får analyseret prøverne, der på nuværende viser en forhøjet koncentration af tarmbakterier. I samråd med Styrelsen for Patientsikkerhed, afgør kommunen, om badning skal frarådes.

- Normalt ligger koncentrationen på cirka 1.000 bakterier per 100 ml. Nu er vi oppe på 6.000, siger Klaus Bertram Fries, leder af Naturcentret i Varde Kommune.

Det er omkring dobbelt så meget som tidligere tiders højeste måling.

FIGR_IMG_5696.JPG

Åbner igen - men hvornår?

- Hvornår kan man komme til at bade i søen igen? Allerede nu her i sommersæsonen?

- Det ved jeg ganske enkelt ikke. Det kommer an på, hvad de kommende prøver viser. Forureningen kom pludseligt, så man kan jo håbe på, at den meget snart forsvinder igen lige så pludseligt, siger lederen af Naturcentret i Varde Kommune.

Kvie Sø, der er en grundvandssø, er særlig sårbar overfor forureninger, fordi der ingen tilløb er fra for eksempel en å. Dermed går det langsomt med udskiftningen af søens vand.