TV der bevæger dig

Landmand: Køer skal ikke have penicillin, når de er syge

I over syv år har den økologiske landmand Esben Møller Xu i Årre stort set ikke benyttet sig af antibiotika – penicillin.Det har han gjort som en bevidst strategi og viser dermed at det kan lade sig gøre. Hans besætning er på 260 malkekøer.

00:48

I over syv år har den økologiske landmand Esben Møller Xu i Årre stort set ikke benyttet sig af antibiotika – penicillin. Video: Finn Grahndin, TV SYD.

I over syv år har den økologiske landmand Esben Møller Xu i Årre stort set ikke benyttet sig af antibiotika – penicillin. Foto: Finn Grahndin, TV SYD

1 af 2

 

Nul antibiotika her, tak.

Esben Møller Xu, økologisk landmand, Årre

I mere end syv år har den økologiske landmand Esben Møller Xu stort set ikke benyttet sig af antibiotika – penicillin til behandling af hans besætning er på 260 malkekøer.

I stedet for at give syge dyr antibiotika, plejer han køerne så godt som muligt lader ellers naturen gå sin gang, selvom de bliver ramt af eksempelvis yverbetændelse.På den måde bliver en ko stærkere og mere modstandsdygtig næste gang den bliver syg, siger han.  

Esben Møller Xu kunne – som de fleste ville have gjort, erkender han – forsøgt at redde dem med antibiotika. Det anbefalede hans dyrlæge ham også, men her satte Esben Møller Xu hælene i. Nul antibiotika her, tak. 

Læs også Dyrlæge: Brug antibiotika - undgå konflikt med Dyreværnsloven

- Dyrene har ganske vist et længere sygdomsforløb, men så er der også mindre risiko for, at de bliver syge igen. Det er der god dyrevelfærd og faktisk også god økonomi i, siger Esben Møller Xu.

Den kinesisk gifte landmand (deraf efternavnet Xu) fra Årre giver kun antibiotika til kvier, hvis de har fået lungebetændelse og har risiko for at dø. Det sker 1-2 gange om året.

Jeg synes helt klart, at det er den vej vi skal gå, så vi undgår faren for resistens overfor penicillin.

Esben Møller Xu, økologisk landmand, Årre

Hans strategi med at blive fri for antibiotika indebærer et særligt avlsarbejde, hvor det er vigtigt at krydse forskellige racer. Desuden sætter han ind, når en ko skal kælve og tillader at ko og kalv får god tid sammen efter kælvingen (fødslen). Desuden er han selvforsynende med foder.

Selv om langt det største forbrug af antibiotika i landbruget foregår i svineproduktionen, mener Esben Møller Xu, at flere af hans kollegaer burde droppe penicillinen.

- Jeg synes helt klart, at det er den vej vi skal gå, så vi undgår faren for resistens overfor penicillin, siger han.

 

 

 

Mest sete på tvsyd.dk