Landsbyer deles op i vindere og tabere

Det sker, når den nye landsdækkende mærkning af landsbyer under navnet »Blomstrende Landsbyer« officielt skydes i gang den 8. maj.

Over 40 landkommuner har foreløbigt taget imod den nye kvalitetsordning for landsbyer, og landsbyerne kan godt begyndte at forberede sig på at blive målt og vejet på både foreningsliv til sammenhold og udseende.

Der findes vinderlandsbyer og taberlandsbyer - og en lang række af landets kommuner er snart klar til at sætte navn på, hvem vinderne er, skriver dagbladet JydskeVestkysten.
 
- Kommuner og borgmestre har taget imod ordningen med åbne arme. Blomstrende Landsbyer bliver nu det officielle kvalitetsstempel for vores landsbyer - en slags drejebog for, hvordan man bliver en god landsby at bo og leve i, siger Carsten Blomberg, direktør i Landdistrikternes Fællesråd.

Og programmet kan bruges politisk, mener landdistrikterne:- Kommunerne får nu en måde at vælge nogle landsbyer og områder fra, siger Carsten Blomberg.

Detaljeret drejebog

Der er nu udarbejdet en detaljeret drejebog for, hvordan landsbyerne gør sig fortjent til at være »blomstrende landsby«. Der er fem forskellige niveauer alt efter, hvor mange krav landsbyen kan opfylde. Håbet er, at alle landkommuner er tilmeldt ordningen inden årets udgang, og at 20 landsbyer har fået mærkningen.

Varde er med

Varde Kommune er én af de kommuner, der er tilmeldt ordningen.

- Der er rigtig stor interesse for det fra landsbyerne. Og der er ingen tvivl om, at det bliver et godt instrument til at øge tilflytningen til de gode landsbyer, siger Vardes borgmester Gylling Haahr (V).

Både Indenrigsministeriet, Fødevareministeriet, Kulturministeriet og Miljøministeriet og en lang række organisationer står bag mærkningen.

Blomstrende landsbyer