Landsbyer føler sig overset af byrådet: - Det er meget skuffende

Der kan være langt fra de små lokalsamfund i Varde Kommune til rådhuset. Flere steder føler borgerne sig overset og tilsidesat af politikerne.

Den ligger så langt ude, du nærmest kan komme, når du tager turen ud i det vestjyske ferieland; den lille landsby Ho med sine omkring 200 beboere.

Ligesom nabobyen Blåvand er det hovedsageligt turister, Ho lever af. Her er feriecenter, sommerhuse og golfbane at boltre sig på. Og snart kommer der også et golfhotel med op til 100 såkaldte hotelhuse – små hytter på højest 80 kvadratmeter. Det er netop blevet godkendt af et flertal i byrådet til trods for flere års protester fra borgere i Ho.

quote

Jeg står tilbage med en følelse af, at Varde kommune ikke ser udviklingsrådene som en medspiller.

Christina Pagaard Thomsen, Formand for Blåvandshuk Udviklingsråd

En af dem, der har været skeptisk over størrelsen på projektet, er Christina Pagaard Thomsen. Hun driver Ho Kro sammen med sin mand. Hun er bange for, at golfhotellet bliver for stort for den lille by.

- Vi kan godt få plads til flere turister udenfor sæsonen, men vi har nået max-kapaciteten i højsæsonen. Vi er bange for, at vi ikke længere kan give vores turister de gode oplevelser, som de kender Ho for, hvis det kun bliver massen, vi går efter, siger hun.

Egentlig er hun ikke imod ideen om at bygge et golfhotel. Det er størrelsen på det nu godkendte projekt, der bekymrer hende. Og så havde hun også gerne set, at det blev lavet som et egentligt hotel og ikke som små hytte-enheder.

Som formand for Blåvandshuk Udviklingsråd og aktiv i lokalgruppen Bevar Ho har Christina Pagaard Thomsen lagt masser af kræfter i at råbe politikerne op. Men bekymringerne om for eksempel trafikbelastning og konsekvenser for naturen har ikke rykket nok, mener hun. Derfor har hun valgt at træde ud af udviklingsrådet.

- Jeg følte ikke, at der blev lyttet til os i udviklingsrådet. Jeg står tilbage med en følelse af, at Varde kommune ikke ser udviklingsrådene som en medspiller, men mere som en mulighed for at kunne sige, “Vi lytter til borgerne. Det er derfor vi har udviklingsrådene". I den lokale gruppe Bevar Ho har vi lagt utrolig mange timer i at få lov til at være med til at udvikle Ho. Det lykkes bare ikke for os, siger hun.

Flere års kamp for en cykelsti

30 kilometer nordpå, på kanten af Varde Kommune, ligger Lydum. Her er Herman Høj Kristiansen i fuld gang med at hjælpe den gamle skoles nye ejer med at omdanne bygningen til et galleri.

Anderledes stille er der, når det kommer til byens mangeårige kamp for en cykelsti.

- Vi har kæmpet i 12 år, men det bliver aldrig til noget. Hver gang, politikerne tager planerne op, så bliver de lagt ned igen, fortæller Herman Høj Kristiansen.

Kommunalvalget i Varde Kommune

Varde Kommune er den arealmæssigt største kommune i TV SYDs område. Hele 1.236 kvadratkilometer fylder den.

Kommunen har omkring 50.000 indbyggere. Cirka 1/3 af dem bor i hovedbyen Varde (14.022). Den næststørste by er Ølgod, hvor der bor 3.827 mennesker.

Varde Kommune skal have ny borgmester, eftersom den mangeårige borgmester Erik Buhl (V) ikke genopstiller.

Ved seneste kommunalvalg mistede Venstre sit absolutte flertal i byrådet. Det genvandt partiet dog, da Tina Agergaard Hansen skiftede fra Dansk Folkeparti til Venstre.

Her fylder følelsen af at blive overset også. Ifølge Herman Høj Kristiansen er Lydums geografi en del af forklaringen.

- Jeg plejer at sige, at vi bor på den forkerte side af hovedvej 11 (hovedvej mellem Varde og Skjern, red.). Det føles som om, at de, der bor øst for den, får flere penge og kommer igennem med flere projekter end os, der bor vest for. Men vi betaler altså også kommuneskat, og vi er lige så meget værd som de, der bor i Varde by. Vi har også krav på ordentlige forhold, siger han.

”Det er en meget stor skuffelse”

I Ho kan Christina Pagaard Thomasen og de andre indbyggere nu bare vente på, at byggeriet af golfhotellet går i gang. De kan se tilbage på flere års tovtrækkeri med kommunens politikere med skuffelse.

- Vi står tilbage med en følelse af, at der ikke er blevet lyttet. Vi har brugt meget tid og mange kræfter på at fortælle politikerne, hvilke bekymringer vi har. Men alligevel er planerne blevet godkendt. Det er en meget stor skuffelse.