TV der bevæger dig

Litauisk tyvebande var i Varde

Otte litauere er ved Retten i Holstebro idømt fængsel mellem et år og et år og to måneder for at tage til Danmark for at stjæle ure, smykker og andre ting. Bl.a. i Varde.

De er blevet dømt for 19 indbrud i blandt andet Varde, Rødkærsbro, Sunds, Vinderup og Struer og for hæleri. De har desuden fået indrejseforbud i Danmark imellem seks og 12 år.

De otte - syv mænd og en kvinde - blev anholdt en tidlig morgen i april i et hus i Ørding på Mors. I det sparsomt møblerede hus lå de og sov på madrasser omgivet af diverse tyvekoster.

Dømt som bande

Politiet i Midt- og Vestjylland har stillet dem kollektivt til ansvar for de tyvekoster, der blev fundet sammen med dem. Et par af dem var desuden tiltalt for dokumentfalsk og yderligere nogle indbrud.

Anklager Katrine Andreassen, Midt- og Vestjyllands Politi, er tilfreds med dommen, hvor retten har accepteret anklagemyndighedens ønske om at få personerne dømt som en tyvebande.

Konkret betyder det, at alle er dømt for alle forhold, enten for indbrud eller for hæleri, hvis de ikke var i landet på det pågældende tidspunkt.

- Jeg er rigtig tilfreds med, at de blev dømt som en tyvebande, der har gjort det hele i forening. Det har de nægtet, men det har vi hele tiden ment, siger Katrine Andreassen.

Torsdag modtog de otte litauere dog alle deres dom.

Anklageren havde bedt om en strengere straf, men de otte blev dømt på linje med en anden sag fra december. Her kendte Retten i Viborg 10 unge mænd skyldige i en serie indbrud og tyverier.

De 10 tyve, der blev afsløret i et sommerhus i Ans, fik for de flestes vedkommende et års fængsel.

Flere sager mod tilrejsende litauere er på vej til retten, og dansk politi har inviteret en litauisk politimand til landet for at bistå med sagerne.