Millioner til Blåvand - nu skal det være slut med trafikkaos

Politikerne i Varde Kommune har netop sagt ja til, at den såkaldte Trafik- og Masterplan for Blåvand by kan sættes i værk. Der mangler dog stadig 3,5 millioner kroner, som Blåvand selv skal finde.

Nu er der sat gang i planerne, der blandt andet skal gøre noget ved det trafikkaos, som mange sommergæster kender til, når rejsedestinationen hedder Blåvand.

- Vi er ikke i mål i dag, men vi er et stort skridt videre, lød det fra Venstre-borgmester Erik Buhl på byrådsmødet i Varde Kommune tirsdag aften, hvor politikerne stemte ja til Trafik- og Masterplanen for Blåvand. 

Det er en plan til i alt 47,6 millioner kroner, der nu er nikket ja til. En plan der blandt mange andre ting skal lette det trafikpres, der især er på Blåvandvej. 

Trafikmålinger har vist, at der i højsæsonen passerer op mod 10.000 biler gennem Blåvand by. Hvis man så tilføjer de mange fodgængere og cyklister til regnestykket, er facit et sandt trafikmylder. 

De nye planer skal øge adskillelsen mellem bløde trafikanter og hjultrafikken - og samtidig skabe områder, hvor fodgængere kan finde helle og ro fra trængslen.

Anlægsarbejdet tager år

Der går dog et godt stykke tid endnu, før turister og lokale beboere kan glæde sig over ændringerne i bybilledet. Der skal blandt andet sættes gang i arbejdet med en ny lokalplan for Blåvand bymidte, som tager afsæt i den nu vedtagne Trafik- og Masterplan.

- Vi skal væbne os med tålmodighed. Selve gennemførelsen af anlægsarbejdet begynder jo først i tredje kvartal 2022 og varer frem til fjerde kvartal 2024, oplyser formanden for Plan- og Teknikudvalget i Varde, Preben Friis-Hauge (V).

Lokale skal selv finde millioner

Planen er også betinget af, at der kan findes 3,5 millioner kroner lokalt i Blåvand. Hvis de midler ikke kan skaffes, bliver der ikke sat gang i ændringerne. Opgaven med at skaffe millionerne ligger hos Blåvand Udvikling, og her er formanden klar på at sætte alle kræfter ind for at få det til at ske.

- Hvis jeg ikke troede på, at pengene kan findes, så kunne jeg jo lige så godt have meldt pas på opgaven fra start. Nu står der nogen og vifter med 40 millioner og siger, at dem kan vi få, hvis vi selv finder 3,5 millioner. Så skylder vi da at undersøge nøje, om det ikke kan lade sig gøre på en eller anden måde, siger Finn Christensen, formand for Blåvand Udvikling.

Han går nu sammen med bestyrelsesmedlem Brian Ørnskov i gang med at skaffe støtte blandt de lokale foreninger.

Trafik- og Masterplan til 47,6 millioner kroner - her kommer pengene fra